Google investoval do technologie, která zvýší kvalitu fotek ze smartphonů. Podle Dxomark téměř dvojnásobně

před 2 měsíce 93

Google učinil strategickou investici ve výší 9,3 milionů dolarů firmě Glass Imaging, jenž stojí za výrazně lepší kvalitou fotek ze smartphonů, kterou zajišťuje software využívající speciální neuronovou síť. A to v době, kdy firma úspěšně otestovala a vydala softwarové nástroje Glass AI, které umožní výrobcům smartphonům vylepšit rozlišení fotek pořízených smartphony, a také výrazně zlepšit jejich ostrost a detaily.

Klepněte pro větší obrázek
Glass AI v praxi. V ukázkové galerii můžete vidět fotky pořízení iPhonem a Motorolou před a po zásahu softwaru Glass AI. Teď už je řada jen na mobilních výrobcích, aby tuto umělou inteligenci „vytrénovali“ na svém fotografickém hardwaru

Firma se „proslavila“ už koncem loňského roku, když kritizovala nepovedený software u teleobjektivu iPhonu 15 Pro Max. Podle jejího vyjádření software od Applu nedostal z fotek maximální možné detaily. A na přímém srovnání ukázala firma, co se svými algoritmy dokáže. Místo zrnité fotografie na straně iPhonu došlo na daleko kvalitnější fotku s detaily textur, o vyšším rozlišení a bez výrazné zrnitosti a rozmazání textů. 

Stejný software firma dostala i do Motoroly Edge 40 Pro (recenze zde), s nímž telefon zaslala k otestování firmě Dxomark. Ta svými postupy ověřila, že, z pohledu skóre, se kvalita fotek z teleobjektivu zlepšila téměř dvojnásobně, takže v kvalitě zoomů překonala zmiňovaný iPhone 15 Pro Max. Počínaje dnešním dnem mohou výrobci začít testovat nasazení řešení Glass AI, které lze cvičit na stávajícím a budoucím hardwaru fotomobilů k softwarovému vylepšení obrazové kvality pořízených snímků. Investice ze strany Googlu dává šanci, že by mohl být Glass AI nasazený minimálně u Pixelů, v teoretické rovině i u všech Androidů. Záležet však bude na tom, jak dopadne testování u jednotlivých výrobců.

Co technologie umí, nasvědčuje fotogalerie na webu společnosti, která obsahuje ukázkové fotografie z obou zmíněných telefonů. U každé fotografie vidíte její základní parametry, můžete si ji přiblížit nebo oddálit a přepínačem vypnout či zapnout režim Glass AI. Minimálně na ukázkových fotkách jsou rozdíly v kvalitě fotek při jejich přiblížení, i pro laické oko, hodně výrazné. Ale často i za cenu ztráty některých detailů, které na originální fotografii najdete, ale na upravené už nikoliv.

Via Petapixel

Přečtěte celý článek