Google má laboratoř pro testování videa natáčeného Pixely. Vytvořil si v ní místa, která běžně navštěvujeme

před 1 týden 30

Snad úplně každý mobilní výrobce, který to s focením pomocí smartphonů myslí vážně, má svou vlastní „laboratoř“. Zde testuje, jak telefony fotí různé scény v odlišných světelných podmínkách. Tuto laboratoř má připravenou pro své Pixely i Google, který do ní nechal nahlédnout redaktory serveru Cnet. Za „kouzlením“ při focení nestojí nic jiného, než opakované testování ve snadno regulovatelných světelných podmínkách.

Klepněte pro větší obrázek
Google si ve fotolaboratoři postavil svou vlastní kavárnu. Testuje zde natáčení videí za jakýchkoliv světelných podmínek

Laboratoře od Googlu jsou rozdělené na několik místností. Americký gigant se pochlubil vybaveným obývákem a kavárnou, podobných prostor však má daleko více, jenže je nechtěl prezentovat na veřejnosti. Postavené místnosti se nacházejí uvnitř budov s dostatečným osvětlením, přičemž u každého světelného zdroje je možné přesně nastavení intenzity i barevné teploty. To, aby testování probíhalo vždy za stejných světelných podmínek, tj. od světla při simulovaném východu slunce, až po téměř absolutní tmu. Často se také testuje radikální změna světelných podmínek až při probíhajícím natáčení.

Laboratoř je zaměřená primárně na natáčení videí, byť se dá předpokládat, že podobným způsobem Google testuje i samotné fotografické schopnosti telefonů. A to, nejen těch svých, ale třeba porovnání s konkurenčními modely. Tedy zejména natáčení videí za horšího osvětlení, popř. v nočním režimu.

Pět problematických scén pro video

Primárně se zde však testují situace, které telefony nezvládají „levou zadní“. Typickým příkladem je natáčení při romantické večeři, kdy je stůl velmi slabě osvětlen. Smartphony však mají problém i s velmi jasnými zdroji světla ve tmě, např. se svíčkou, která by neměla kazit zbytek videozáznamu, který je v šeru. Google v laboratoři testuje i změnu objektu zájmu z popředí na objekt v pozadí, současně také testuje, aby byly telefony při natáčení „zamknuté“ na jeden objekty a neustále nepřeostřovaly. Podle Googlu neexistuje vzhledem ke kvalitě záznamu nic horšího, než to, že telefon neustále přeostřuje na různé objekty.

Čtvrtou problematickou scénou je natáčení za šera, z něhož však vystupují syté barevné odstíny a drobné texty. Modelovým příkladem je hraní deskové hry při slabém umělém osvětlení, které dokáže telefony doslova „zbláznit“. Při natáčení, které probíhá v držáku, do něhož jsou upnuté dva až tři telefony pro porovnání, jsou součástí záběru i kalibrované odstíny barev, od nichž Google odvozuje barevné rozdíly ve skutečném záznamu. 

Klepněte pro větší obrázek
Novější model nemusí vždy natáčet kvalitnější video. Toto je natáčení deskové hry za světla svíčky a slabého umělého osvětlení. Pixel 8 Pro má při srovnání tendenci barvy přepalovat, daleko kvalitnější záznam má Pixel 7 Pro, byť nemá tak ostré texty

Americký gigant však natáčí i venku, kde nemá žádné speciální studio. Snaží se však replikovat určité typy scén, u nichž se soustředí zejména na barevnou věrnost okolí a také odstínu lidské kůže, např. v obličeji. Testování focení má však i mnoho různých zákoutí třeba to, že první ostření po zvednutí telefonu, který je položený na stole displejem dolů, často nebývá kvůli pohyblivé optice úplně nejpřesnější. Posledním střípkem skládačky je testování audia, které probíhá v reálném světě. Právě tak Google vyladil režim pro filtraci ruchů na pozadí při natáčení videí.

Na videu níže je vidět návštěva laboratoře zdokumentovaná redaktory webu Cnet. Na ukázkových záběrech je srovnáván Pixel 7 Pro a Pixel 8 Pro. U některých funkcí jde vidět výrazné vylepšení kvality videa ve prospěch novějšího modelu, ve dvou případech jsme si však povšimli, že měl záznam staršího Pixelu více detailů, méně přepalů nebo vyváženější podání barev. Inu, to nejnovější nemusí být za všech okolností vždy to nejlepší...

Pixel Camera laboratoř od Googlu:

Zdroj: Cnet

Přečtěte celý článek