Google opráší pozapomenutou funkci. V Androidu 15 se objeví podstatně vylepšený desktopový režim

před 1 měsíc 32

Desktopový režim, to je ve světě smartphonů primárně režim Samsung DeX nebo Ready For od Motoroly. Režim od Samsungu je však funkčně zřejmě nejdál, a to přesto, že Samsung už minimálně dva roky svůj „počítačový“ režim nijak nevylepšil. Nyní to vypadá, že se hozené rukavice brzy chytí Google. Do Androidu 15 přidá podstatně vylepšený desktopový režim, u něhož nebude záležet na tom, jakou značku smartphonu používáte, ale čistě na jeho výkonu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto v Androidu 15 vypadá nová verze desktopového režimu. Chybí speciální layout, spodní toolbar i klávesové zkratky, práce s plovoucími okny však vypadá velmi dobře

Android jako takový má svůj svůj desktopový režim už od verze Android 10, jenže moc se o něm neví ani se příliš nepoužívá. A není divu, protože funkčně se jedná jen o velmi omezenou a ořezanou platformu, která nesahá DeXu ani po kotníky. A to proto, že nikdy nebyla určená pro běžné uživatele, ale primárně pro vývojáře, kteří si zde mohli otestovat chování v režimu „Multidisplej“, tedy při současném zobrazení více aplikací na displeji najednou. Od konce roku 2022 však Google v tichosti vyvíjí vylepšenou verzi desktopového režimu, která se do telefonů dostane společně s Androidem 15. A první ukázky zatím vypadají hodně slibně.

Práce s okny jako na desktopu

Android 15 bude mít v desktopovém režimu tradiční plochu s aplikačními ikonami, Google zachová i horní notifikační lištu. V levém spodním rohu plochy bude vstup do nastavení, v pravém spodním rohu se dostanete do seznamu všech nainstalovaných aplikací. Samotná aplikační okna mají název, ikonu pro maximalizaci, pro spuštění v režimu rozdělené obrazovky a také křížek pro jejich zavření. S patřičným nastavením (tzv. freeform mode) je možno libovolně zvětšovat a zmenšovat aplikační okna. Ta lze, podobně jako ve Windows, přilepit k levé nebo pravé polovině displeje. Ze zobrazení na celé obrazovce stačí okno lehce potáhnout, a zmenší se do své kompaktnější varianty.

Google udělal velký pokrok kupředu, ale stále má co dohánět. Chybí mu přehlednější launcher, podpora klávesových zkratek a také univerzální podpora výše popsaných funkcí i u těch aplikací, které si do Androidu doinstalujete. Samsung DeX zatím zůstává nepokořený, je však jen otázkou času, než jej Google funkčně dotáhne. A stát by se tak mělo už letos na podzim společně a vydáním Pixelů 9 a finální verze Androidu 15.

Ukázka nové podoby desktopového režimu v Androidu 15:

Uvítali byste u svého stávající telefonu desktopový režim, nebo třeba dlouhodobě používáte režim Samsung DeX? Podělte se o váš komentář v diskusi pod článkem.

Přečtěte celý článek