Haarec: Hamás zřejmě odpoví na nejnovější návrh dohody o příměří do dvou dnů

před 4 týdny 45

foto Lidé v Tel Avivu demonstrují za propuštění izraelských rukojmích unesených ozbrojenci hnutí Hamás, 16. března 2024.

Tel Aviv - Hamás pravděpodobně do dvou dnů sdělí svou odpověď na nejnovější návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, který začátkem týdne zformulovaly Egypt a Katar po jednání izraelské delegace v Káhiře. Napsal to dnes list Haarec s odvoláním na své zdroje obeznámené se zprostředkovaným vyjednáváním s radikálním palestinským hnutím, proti němuž vede Izrael v Pásmu Gazy válku v odvetě za říjnový teroristický útok.

Zdroj izraelského listu přímo zapojený do rozhovorů uvedl, že odpověď Hamásu rozhodne o tom, zda bude možné dohodu rychle uzavřít. Upozornil však, že rozdíly mezi postoji obou stran zůstávají "dramatické". Izraelský vyjednávací tým, složený z představitelů armády a tajných služeb Mossad a Šin Bet, se v úterý vrátil z Káhiry po posledním kole rozhovorů.

Izraelští vyjednavači na základě nedělního rozhodnutí bezpečnostního kabinetu prostředníkům v Egyptě sdělili, že Izrael je ochoten k výraznější flexibilitě v otázce, kolik palestinských uprchlíků se bude moci vrátit do severní části Pásma Gazy. Hamás dosud požaduje, aby se mohli vrátit všichni obyvatelé této oblasti. Izrael zároveň trvá na tom, že nepřistoupí na požadavek Hamásu, aby zrušil bezpečnostní kontrolní stanoviště. Ta mají zajistit, aby na sever pásma neproklouzli bojovníci Hamásu a nepašovaly se tam zbraně, což by mohlo hnutí umožnit znovu se usadit na severu.

Izraelská tajná služba Mossad v poměrně vzácné tiskové zprávě, vydané v úterý prostřednictvím úřadu premiéra, vyzdvihla "nápomocnou zprostředkovatelskou činnost Egypta". Zároveň však uvedla, že Izrael od prostředníků očekává důrazný postup vůči Hamásu tak, aby se jednání posunula směrem k dohodě.

Zahraniční i izraelské zdroje, které se účastnily jednání začátkem tohoto týdne, se nicméně vyjadřují pesimisticky, pokud jde o šance na pokrok. "Obě strany jsou si velmi vzdálené," řekl jeden zahraniční diplomat. "Budeme muset počkat na reakci Hamásu, abychom zjistili, zda má v úmyslu dohodu uzavřít, protože až dosud odmítal přistoupit na kompromis v bodech, které Izrael není ochoten akceptovat."

Izraelské zdroje nedávno upozornily, že vláda Benjamina Netanjahua přišla o významnou páku v tlaku na Hamás, když souhlasila s výrazným zvýšením humanitární pomoci v Pásmu Gazy - což byl v posledních měsících jeden z hlavních požadavků Hamásu.

Jeden ze zdrojů zapojených do jednání řekl, že vůbec není jasné, zda vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár má právě teď zájem na uzavření dohody. Jiný diplomatický zdroj vyjádřil obavy, že pokud rozhovory nebudou završeny během nadcházejícího týdne, tedy před koncem ramadánu, bude později těžké dobrat se jakékoli dohody podobného rozsahu, jako je ta, o které se jedná nyní.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci tohoto islamistického hnutí a jeho spojenců povraždili v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. V Pásmu Gazy pak od října v důsledku bojů zemřelo podle úřadů řízených Hamásem téměř 33.000 Palestinců.

V Pásmu Gazy bylo podle Hamásu od října zabito 32.975 Palestinců, boje pokračují

Nejméně 32.975 Palestinců bylo od října zabito a dalších 75.577 zraněno během izraelské vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy. V aktualizované bilanci to dnes oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví řízené radikálním hnutím Hamás, proti němuž vede Izrael v Gaze válku v odvetě za jeho říjnový teroristický útok. Jen za posledních 24 hodin přišlo o život 59 Palestinců a 83 jich bylo zraněno, dodal úřad.

Izraelská armáda mezitím uvedla, že její jednotky za poslední den pokračovaly v bojích proti ozbrojencům Hamásu, a to zejména ve městě Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy. Vojáci zabili a zajali řadu ozbrojenců a nacházeli zbraně, zatímco letectvo po celém území pásma ničilo sklady zbraní, vstupy do tunelů, zařízení pro odpalování raket a budovy využívané Hamásem, uvedla armáda v pravidelné ranní zprávě.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci tohoto islamistického hnutí a jeho spojenců povraždili v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném dočasném příměří na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina z nich.

Zdlouhavá jednání o dalším případném klidu zbraní a propuštění zbývajících rukojmích mezitím pokračují. Egyptští a katarští vyjednavači v úterý předali Hamásu nejnovější návrh dohody, který vypracovali po jednání s izraelskou delegací v Káhiře. Očekává se, že Hamás na něj odpoví do dvou dnů, a jeho reakce rozhodne o tom, zda existuje šance na dosažení klidu zbraní do konce ramadánu, uvedl dnes deník Haarec s odkazem na své zdroje.

Přečtěte celý článek