Hasič popsal hrozivý útok medvěda na Slovensku: Letěl jsem vzduchem několik metrů jako hadr

před 1 týden 33

Čtyřiatřicetiletý Tomáš Mozol přišel v neděli odpoledne málem o život. Na procházce po hřebeni Ledové hory u obce Povina na něj zaútočila medvědice. Po napadení šelmou si otec dvou malých chlapců nedokáže představit, že se na místo ještě někdy vrátí. Médiím popsal hororové okamžiky, které během útoku zažil.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě matrace pro sedm lidí a špína. Chata, ve které žily na Českobudějovicku děti, budí hrůzu

Zvíře se před ním náhle objevilo a dělila je pouze třímetrová vzdálenost. Tu ale šelma překonala během chvilky. „Vyrazila na mě s hrozným řevem, neměl jsem šanci si cokoli uvědomit. Praštila mě tlapou do stehna a do zad takovou silou, že jsem letěl jako hadr několik metrů daleko,“ popsal nečekaný útok mladý muž. Hned po dopadu na zem se mu navíc medvědice zahryzla do stehna, citoval jeho slova deník Nový Čas.

Hasič utrpěl zranění nohou a zad, ale nejsou vážná. A to především díky silným vojenským kalhotám, které měl na sobě. „Kdybych je neměl, zakousla by se mi do nohy hlouběji a nevím, jestli bych byl v té bolesti schopný něco udělat,“ sdělil hasič.

Boj o život trval několik minut. „Buď já, nebo ona,“ myslel si během útoku. Během zápasu oba sklouzli ze svahu a řítili se zhruba patnáct metrů k rokli. Muže však zachytilo křoví, které medvědici neudrželo, informoval deník Blesk. Domnívá se, že právě to mu zachránilo život. Po pádu začal na šelmu křičet, aby ji zastrašil, a podařilo se mu odběhnout pryč. Medvědice se mezitím vrátila k mláďatům. Hasič nejdříve kontaktoval bratra, poté ho ošetřili lékaři v žilinské nemocnici.

Hasič míní, že přežil především díky své manželce Monice, která ho přemluvila, aby si ten den vzal silné kalhoty kvůli zimě. Zároveň od státu žádá, aby se pokusil něco udělat s medvědími útoky.

Ochránci přírody informovali, že dotyčná medvědice je nebezpečná a může při blízkém setkání na člověka zaútočit. Důvodem jsou mláďata, která se snaží chránit. Zároveň turistům doporučili, aby se místu vyhýbali či alespoň dbali zvýšené opatrnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útoky medvědů na Slovensku

Přečtěte celý článek