Herec Tomáš Měcháček se nemusí omlouvat Xaverově XTV, rozhodl soud. Řekl o ní, že ji platí Rusové

před 2 týdny 28

Herec Tomáš Měcháček se nemusí omlouvat internetové televizi XTV za svá prohlášení o tom, že je proruská a že ji financují Rusové. O středečním rozhodnutí Vrchního soudu v Praze informoval server Hospodářské noviny.

„Zítra ráno proběhne u Vrchního soudu jednání, kde se rozhodne, zda jsem svým tvrzením v rozhlasovém pořadu pana Veselého, známým pod “uměleckým” jménem Xaver, poškodil pověst internetového kanálu Xtv nebo ne,“ uvedl v úterý herec Tomáš Měcháček.

V minulosti totiž Měcháček o XTV v Českém rozhlasu prohlásil, že online projekt spojený s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým platí Rusové. „Třeba ta vaše XTV, když jsem se na to koukal, to patří nějakýmu pětadvacetiletýmu mladýmu klukovi, ale já jsem slyšel, nemám to potvrzený, že to platěj Rusové, respektive ruská rozvědka. Rozumíte. To je přece strašný. Ti, co zabili dva lidi teďka ve Vrběticích, platěj vaši televizi,“ řekl roku 2021 v pořadu Xaver a host.

„Nemám rád pokrytectví, nemám rád zbabělost, protože sám to nejvíc nemám rád na sobě, nemám to rád na ostatních lidech, vy třeba jste také pokrytec nebo zbabělec a urážíte novináře, urážíte své kolegy v Českém rozhlasu, tajíte, komu patří XTV, vlastně porušujete Kodex Českého rozhlasu, napadáte svoje kolegy,“ uvedl Měcháček v živém vysílání.

Veselý reagoval pouze větou, že je to asi na delší debatu, ale na půdě Českého rozhlasu pro to není prostor. „Jak není prostor? Tohle je veřejnoprávní médium,“ oponoval herec. Podle moderátora je pořad o zábavě a o hostech. „Já si myslím, že byste tady neměl pracovat. Máte svůj projekt, který financuje bůhvíkdo,“ doplnil Měcháček. 

Jednatel XTV Jakub Černý se na základě tohoto prohlášení rozhodl Měcháčka zažalovat pro poškození pověsti právnické osoby a Městský soud v Praze pak v prosinci roku 2022 nepravomocně rozhodl, že se za to má herec XTV omluvit a zaplatit třicet tisíc korun za náklady soudního řízení. Verdikt prvoinstančního soudu ovšem ve středu Vrchní soud v Praze změnil, přičemž rozhodl, že se Měcháček za svá slova omlouvat nemusí.

Přečtěte celý článek