Historická mise IM-1 dnes k Měsíci nevyrazí, SpaceX odložila start

před 2 měsíce 87

foto Ilustrační foto - Takzvaný modrý Měsíc, 30. srpna 2023, Záboří nad Labem, Kutnohorsko. Jedná se o druhý srpnový superúplněk, tedy úplněk, při kterém je Měsíc úhlově největší v roce.

Kennedyho vesmírné středisko (USA) - Americké společnosti SpaceX a Intuitive Machines dnes kvůli technickým potížím odložily start mise IM-1, která měla zamířit k Měsíci a přistát na něm s vědeckým nákladem. V případě úspěchu bude první komerční misí, které se to podaří. O nový start se pokusí ve čtvrtek ráno.

"Odkládáme dnešní pokus kvůli abnormálním teplotám metanu. (...) Cílíme na čtvrtek 15. února 1:05 (floridského času, 7:05 SEČ)," napsala na sociální síti X společnost SpaceX, jejíž raketa Falcon 9 kosmické plavidlo Intuitive Machines vynese do vesmíru.

Rozhodnutí o odkladu letu, který měl dnes z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral vyrazit v 6:57 SEČ, SpaceX oznámila zhruba 75 minut před startem.

Přistávací modul Nova-C společnosti Intuitive Machines zůstává připravený na vrcholu nosné rakety, píše agentura Reuters. Okno příležitosti pro start potrvá do 16. února. V případě, že mise neodstartuje, musí Intuitive Machines počkat do března.

Pokud vše půjde tento týden podle plánu, modul na lunárním povrchu přistane 22. února. Bude se jednat o první soukromé přistání na Měsíci a první americké přistání na lunárním povrchu od konce programu Apollo v roce 1972.

Přečtěte celý článek