Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Mezi krajskými vítězi jsou i jména, která překvapí

před 1 týden 37

Historickým městem roku 2023 byl včera vyhlášen Žatec. Jeho stavby spojené se zpracováním chmele a obchodováním s touto surovinou a také okolní chmelnice se už loni v září dostaly na Seznam světového dědictví UNESCO.

Žatec získal cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, která se od roku 1996 uděluje při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel 18. dubna. Kromě zmenšené repliky křišťálového uměleckého díla je s tímto titulem spojena částka milion korun. Soutěž vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Další dvě města, Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice, získala cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, která zahrnuje finanční příspěvek 100 tisíc korun. Stejnou částku dostali od Ministerstva kultury ČR všichni krajští vítězové. Zástupci většiny těchto měst v pondělí novinářům představili některé památky, které se u nich opravují a naplňují znovu životem.

Seznam vítězů v jednotlivých krajích berte třeba jako tip na výlet. Najdete mezi nimi i turisticky méně známá sídla a pamětihodnosti, které teprve čekají na své objevení. O to větší je šance, že se při jejich návštěvě nebudete mačkat v davu ostatních výletníků.

Žatec ležící v Ústeckém kraji patří mezi nejstarší středoevropská města a jeho fenoménem je chmel, který ovlivňoval historii regionu po více než 800 let. Tradice chmelařství a pivovarnictví dala vzniknout celé městské čtvrti, kde se chmel zpracovával a skladoval. Významnými památkami jsou například sušárny, sklady a balírny nebo krajina s chmelnicemi a zámek Stekník.

Na konci loňského roku město dokončilo opravy Kapucínského kláštera. Letos v březnu se veřejnosti otevřelo nově zrekonstruované muzeum a kulturní prostor v žatecké synagoze, která je po plzeňské druhá největší v ČR.

Horažďovice v Plzeňském kraji se podle slov starosty Michaela Formana snaží historické objekty využívat k novým účelům tak, aby hodnota památky zůstala zachována. Město se loni nejvíce zaměřilo na revitalizaci zámeckého areálu. Jihovýchodní křídlo zámku dostalo nová okna a dveře. V západním křídle byla restaurována dekorativní výmalba sálu.

V Jičíně reprezentujícím Královéhradecký kraji opravují mimo jiné Valdštejnský letohrádek. Loni byly dokončeny stavební úpravy dvora spojené se vznikem víceúčelového sálu a zázemím pro diváky a účinkující. Město hodlá objekt z 1. poloviny 17. století, který nebyl nikdy dokončen, využívat k pořádání výstav a dalších kulturních akcí.

Praha 1 loni mimo jiné dokončila obnovu barokní opěrné zdi v Odkolkovské zahradě, která je součástí parku Kampa. V Paláci Žofín byla nevyhovující podlaha Primátorského salonku nahrazena dubovo-ořechovými vídeňskými parketami. Podle starostky Terezie Radoměřské je pro městskou část zapsanou na seznamu UNESCO těžké vybrat jen pár příkladů, protože „každá dlažební kostka, o kterou si urazíte podpatek, je chráněná“.

Šternberk zastupující Olomoucký kraj loni pokračoval v obnově komplexu budov bývalého augustiniánského kláštera, který se podle místostarosty Stanislava Orsága snaží město od 90. let minulého století zachránit a vrátit do něho život. Probíhaly rovněž restaurátorské práce na národní kulturní památce Státním hradu Šternberk či v monumentálním chrámu Zvěstování Panny Marie.

V městysu Lomnice, vítězi Jihomoravského kraje, v roce 2023 probíhaly opravy zámku, konkrétně střechy nad rytířským sálem a kaplí. Začalo se také s rekonstrukcí kaple sv. Antonína Paduánského, která dlouhodobě trpěla vysokou vlhkostí. Městys má rovněž památky v židovské čtvrti – historický hřbitov, školu a synagogu a barokní centrum s kostelem Navštívení Panny Marie.

Cheb v Karlovarském kraji loni investoval mimo jiné do obnovy opevnění, které je součástí Chebského hradu. V něm se nacházejí 350 metrů dlouhé barokní kasematy, po těch vyšehradských druhé nejdelší v Česku. V jednom ze symbolů města, unikátním souboru jedenácti středověkých kupeckých domů ze 14. století zvaným Špalíček, proběhla výměna oken.

Opava, zástupce Moravskoslezského kraje, letos slaví 800 let od udělení městských práv. V roce 2023 město nechalo restaurovat fasádu bývalého obchodního domu Breda, který chce postupně kompletně obnovit, modernizovat a najít pro něj nové využití. Záchranné práce týkající se statiky probíhaly v kostele sv. Jana Křtitele, který slouží ke kulturním a společenským akcím. Dokončena byla celková rekonstrukce národní kulturní památky konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie.

Mezi priority Jablonce nad Nisou v Libereckém kraji patří obnova budovy unikátní funkcionalistické radnice, s níž město pokračovalo i loni. Nedávno byl multifunkční objekt (kromě kanceláří zahrnoval např. vinárnu, kino či obchody) postavený na počátku 30. let minulého století za pouhý jeden rok, prohlášen národní kulturní památkou. Loni v byla mimo jiné pořízena replika nábytku do primátorovy kanceláře.

Chrudim, která reprezentuje Pardubický kraj, loni mimo jiné opravila fasádu a zajistila statiku Staré radnice z poloviny 15. století. Kromě správy města se v objektu kdysi nacházelo mimo jiné vězení, mučírna či sklad střelného prachu. Město má tři moderně pojaté expozice – Muzeum loutkářských kultur umístěné v renesančním Mydlářovském domě, Muzeum barokních soch a Regionální muzeum v Chrudimi.

Středočeský Kolín, kterému se pro jeho židovské památky přezdívá Jeruzalém na Labi, se pustil do opravy fasády radnice s novorenesanční sgrafitovou omítkou. Město se chystá také na rekonstrukci jediné bašty, která zbyla z městského opevnění, Rabínského domu a staré židovské radnice, které odkoupilo od soukromníků. Největší kolínskou chloubou je areál Bartolomějského návrší s chrámem sv. Bartoloměje.

Moravské Budějovice v kraji Vysočina nechaly obnovit zdi a brány malého městského parku včetně jejich omítky. Opravy omítky se dočkaly i masné krámy. Zlínský kraj reprezentuje Uherské Hradiště, kde byla loni opravena například Matyášova brána a zrestaurována kašna na Mariánském náměstí. Prachatice v Jihočeském kraji loni opravily části několika měšťanských domů (omítky, střechy, okna) nebo Dolní bránu, která se součástí městského opevnění.

Přečtěte celý článek