Hladík trvá na tom, že by Svoboda měl opustit řady KDU-ČSL

před 1 týden 28

foto Ilustrační foto - Ministr životního prostředí Petr Hladík.

Praha - Místopředseda lidovců Petr Hladík trvá na tom, že by měl expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda opustit stranické řady. Novinářům řekl, že širší vedení strany se o vyloučení Svobody bude bavit. Jakým způsobem rozhodne, se má nechat na něm, uvedl. Na programu dnešního jednání celostátního výboru KDU-ČSL návrh není. Další jednání se uskuteční příští měsíc, jeho přesný program ale zatím není stanoven, řekl ČTK mluvčí lidovců Simon Dytrych.

Svoboda byl předsedou lidovců v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010. V minulosti zastával funkce ministrů vnitra a zahraničních věcí. Po odchodu z vyšších pater v KDU-ČSL mimo jiné působil jako poradce bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Hladík mu však vyčítá především názory, které považuje za proruské. Nelíbí se mu Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Cyril Svoboda ve volebním středisku KDU-ČSL v Praze, kde 26. října 2013 sledoval výsledky parlamentních voleb.

"Pokud někdo o sobě říká, že je zahraničněbezpečnostní expert, a zároveň je tím, kdo je bezpečnostním rizikem pro ČR, díky tomu jak vystupuje a jak může být jeho vystupování cizí mocí zneužito, je to naprosto jednoznačné," řekl dnes Hladík k vyloučení Svobody.

Předsednictvo lidovců se už od výroků bývalého předsedy distancovalo. Usneslo se, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Svoboda následně ČTK řekl, že odstoupit nehodlá a není ve sporu s členskou základnou. Uvedl také, že vylučovat někoho ze strany bylo metodou sovětského diktátora Josifa Stalina.

Přečtěte celý článek