Hladiny řek po vydatných deštích v neděli opadnou, předpovídají meteorologové

před 2 měsíce 53

před 52 mminutami|Zdroj:

ČTK

Vzedmuté hladiny některých tuzemských řek by měly do nedělního poledne opadnout. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na první povodňový stupeň tak klesne hladina Labe na dolním a částečně i středním toku, meteorologové zároveň zrušili varování před povodňovými jevy v povodí horního Labe. Zvýšená hladina Moravy v Olomouckém kraji má zčásti opadnout v sobotu, v neděli pak úplně.

Výstrahu před vzestupem hladin – původně platnou do odvolání – meteorologové zkrátili. „V neděli (25. února) již bude docházet k poklesům hladin na celém území,“ upřesnil Jan Šrámek z ČHMÚ. Výstraha před povodňovou bdělostí platí do sobotního odpoledne v několika okresech Olomouckého kraje, do neděle pak v části Ústeckého a Středočeského kraje.

Vzestup hladin vyvolaly deště z posledních dnů. První povodňový stupeň bdělosti, při kterém se voda většinou ještě nevylévá z břehů, v sobotu kolem 11:30 platil na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku, Litoměřicích a Děčíně a také na dvou místech v povodí horní Moravy na Šumpersku. V Děčíně kvůli hrozbě zaplavení preventivně uzavřeli podjezd pod Tyršovým mostem a silnici do Dolního Žlebu. Na uzavření silnice do Dolního Žlebu při vzedmutí Labe jsou místní zvyklí, hrozba zaplavení cesty nebo její úplné zatopení není ničím neobvyklým.

Hladina Labe v Děčíně se ráno dostala na 418 centimetrů, to je 18 centimetrů nad úrovní, kdy se vyhlašuje první povodňový stupeň. Jen 12 centimetrů nad prvním stupněm je Labe v Litoměřicích, tam už voda opadá. Aktuálně neprší, situace se tak uklidňuje.

Výhled počasí na následující týden

První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí stále i na řece Moravě v Raškově na Šumpersku a na říčce Krupé, která je přítokem řeky Moravy, v Habarticích na Šumpersku. Hladiny tam však již klesají, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V oblasti Kralického Sněžníku a Jeseníků vydatně pršelo v pátek a srážky přetrvávaly do sobotního rána.

Přečtěte celý článek