Hlava patří mezi nejvýznamnější skláře, jeho díla se prodávají i za statisíce

před 1 měsíc 58

foto Výstava 100x Pavel Hlava ke stému výročí narození významného českého sklářského výtvarníka a designéra ve Sklářském muzeu, 15. března 2024, Nový Bor, Českolipsko.

Nový Bor (Českolipsko) - Mezi nejvýznamnější české sklářské výtvarníky a designéry patří Pavel Hlava, který by se letos dožil sta let. Jeho díla v aukcích se prodávají i za stovky tisíc. Zájem o jeho tvorbu vzrůstá, řekl dnes ČTK Miroslav Zíka z pražské galerie ArtKabinet Zíka. Obdobný názor má i ředitelka muzea v Novém Boru na Českolipsku Petra Ajšmanová, kde se nyní koná výstava na počest 100. výročí narození Pavla Hlavy.

Podle Zíky patří Hlava mezi pět nejvýznamnějších českých sklářů a sběratelé to velmi oceňují. Podle Ajšmanové patří mezi nejvíce sbírané české sklářské výtvarníky. "Určitě se dá zařadit mezi takovou pětici nejvýznamnějších výtvarníků a designérů druhé poloviny 20. století v českém sklu," dodala.

Podle ředitelky muzea je nyní navíc období, kdy je mezi sběrateli velký zájem o české poválečné sklo. "Jak jsou vždycky takové módní vlny ve sběratelství, že jednu dobu se sbírala secese, pak biedermeier, tak teď se hodně sbírá poválečné sklo. Třeba lisované sklo nebo kapky patří mezi takové nejvíce sbírané věci. Takže proto je (Hlava) taková ikona," dodala Ajšmanová. Za kapku jsou označované vázy pro jeden květ a jsou jednou z částí tvorby, které Hlavu proslavily.

Podle Zíky je v současnosti z děl českých sklářů největší zájem o skleněné objekty autorského železnobrodského dua Libenský – Brychtová. "Jejich vrcholná díla se prodávají v řádech milionů," řekl. Mezi další významné skláře patří podle něj František Vízner, Václav Cigler, René Roubíček a Pavel Hlava. Jejich galerijní díla se pohybují ve stovkách tisíc korun. "Tito autoři ale i navrhovali pro sériovou produkci, tato jejich tvorba se dá koupit v částkách od pár tisíc korun. Lze si tak dopřát designový kus od světoznámého návrháře za velmi příznivou cenu," dodal.

Konkrétně u Hlavy uvedl, že ceny za sériové vázy zhotovené podle jeho návrhů se pohybují od 2000 do 15.000 korun. "Výjimečně dosahují vyšších cen. Vyšších cen samozřejmě dosahují autorská díla. Nejdražší objekty od Pavla Hlavy jsem prodal Vzlet z roku 2002 za částku 336.000 korun a (Objekt) list z 90. let za částku 174.000 korun," dodal.

Jen v galerii ArtKabinet Zíka mají ročně v nabídce kolem 50 váz zhotovených podle Hlavových návrhů pro Novoborské sklárny a asi 15 autorských váz. "Počet nabízených předmětů se výrazněji nemění, ale vzrůstá jejich cena," řekl Zika. Z děl Hlavy za nejzajímavější považuje vázy, které navrhnul v 60. letech minulého století, a autorské předměty z jakéhokoliv období. "Největší zájem je o objekty z 90. let, kdy používal techniku lepení broušených barevných skel, které skládal do opticky efektních objektů," uvedl Zíka.

Výtvor Hlavy mohou mít lidé doma, aniž tuší, že je jejich autorem. Navrhl totiž mimo jiné populární nápojové sklenice Gina, které se vyrábějí v tuzemsku zhruba půlstoletí. Doma mohou mít lidé i soubory sklenic Elisabeth, Romy, Isabelle, Nancy nebo Ideal.

Přečtěte celý článek