Izraelská právnička NYT popsala, jak byla v Pásmu Gazy sexuálně zneužita

před 3 týdny 38

foto Portréty rukojmích hnutí Hamás vystavené v izraelském Tel Avivu, 12. listopadu 2023.

Tel Aviv/New York - Izraelská právnička Amit Sousanaová, kterou loni 7. října palestinští ozbrojenci unesli do Pásma Gazy, americkému listu The New York Times (NYT) popsala, jak byla v zajetí brutálně bita a sexuálně zneužita. Podle NYT je 40letá žena první Izraelkou, která veřejně promluvila o sexuálním útoku, jehož se stala obětí, když byla zadržována jako rukojmí. Na svobodu se dostala v poslední den dosud jediného, týdenního příměří v Pásmu Gazy, kdy byla propuštěna zhruba stovka z více než 200 rukojmích.

V rozhovorech s NYT, které se uskutečnily v polovině tohoto měsíce a trvaly dohromady osm hodin, Sousanaová popsala, jak byla zadržována v dětském pokoji s řetězem kolem kotníku. Její dozorce Muhammad, kterého popsala jako obtloustlého, středně vysokého, plešatícího muže s širokým nosem, spal ve vedlejší místnosti a pravidelně k ní chodil do pokoje ve spodním prádle. Vyptával se na její intimní život a nabízel jí masáž. Když ji doprovázel na toaletu, zakazoval jí zavírat dveře.

"Každý den se ptal: 'Dostala jsi menstruaci? Dostala jsi menstruaci? Až dostaneš menstruaci, až to skončí, umyješ se, osprchuješ se a vypereš si oblečení," popsala Sousanaová. Když dostala menstruaci, byla podle svých slov vystrašená a podvyživená a krvácela jen jeden den, svého dozorce ale přesvědčila, že to trvalo týden.

K sexuálnímu útoku podle Sousanaové došlo asi 24. října. Brzy ráno dozorce trval na tom, že zajatkyně se musí osprchovat, odemkl jí pouta, vzal ji do koupelny a přinesl hrnec s teplou vodou. Po několika minutách mytí znovu uslyšela ode dveří jeho hlas. "Honem, honem, Amit," řekl jí. "Otočila jsem se a uviděla ho tam stát," řekla s tím, že muž držel zbraň. Sousanaová uvedla, že vzápětí sáhla po ručníku, aby se zakryla, ale Muhammad k ní přistoupil a udeřil ji. "Řekl: 'Amit, Amit, sundej si to,' popsala s tím, že byla přinucena ručník odložit. "Posadil mě na okraj vany. A já jsem dala nohy k sobě. Bránila jsem se. A on mě pořád mlátil a přiložil mi pistoli k obličeji," řekla. "Pak mě odtáhl do ložnice," dodala. Tam ji podle Sousanové donutil, aby na něm "vykonala sexuální akt". Po útoku Muhammad odešel z místnosti, aby se umyl, ženu nechal nahou sedět ve tmě.

Když se vrátil, prý projevil lítost a říkal: "Jsem špatný, jsem špatný, prosím, neříkej to Izraeli." Ten den se Muhammad vracel opakovaně, aby Sousanaové nabídl jídlo, které zprvu odmítala. V zajetí nakonec na různých místech před svým propuštěním v listopadu strávila 55 dní. V rozhovorech také popsala, že byla jednou v zajetí svázána a bita zhruba 45 minut, načež jí bylo vyhrožováno vypíchnutím oka i smrtí.

Obsah rozhovoru, který Sousanová poskytla NYT, se podle listu shoduje s tím, jak události popsala bezprostředně po svém propuštění lékařům a sociální pracovnici.

Začátkem března úřad zvláštní zmocněnkyně OSN, která se zabývá sexuálním násilím během konfliktů, zveřejnil zprávu, podle níž během teroristického útoku palestinského hnutí Hamás 7. října pravděpodobně docházelo ke znásilňování a skupinovému znásilňování. Zpráva dále uvádí, že tým OSN "zjistil jasné a přesvědčivé informace o tom, že někteří rukojmí, kteří byli převezeni do Pásma Gazy, byli vystaveni různým formám sexuálního násilí v souvislosti s konfliktem, a má důvodné podezření, že k takovému násilí může docházet i nadále".

Přečtěte celý článek