Hlavní hygienička Svrčinová skončí, vláda si odvolala na její žádost

před 1 týden 20

foto Ilustrační foto - Hlavní hygienička Pavla Svrčinová vystoupila na tiskové konferenci k současné epidemiologické situaci, zejména k onemocnění covid-19 a chřipka, 10. ledna 2024, Praha.

Praha - Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji dnes na její vlastní žádost odvolala, řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob. Bude vypsáno výběrové řízení, řízením sekce pro oblast ochrany a podpory veřejného zdraví, kterým je hlavní hygienik jako její vrchní ředitel, byl pověřen ředitel odboru ochrany veřejného zdraví MZd Matyáš Fošum.

Svrčinová sekci ochrany veřejného zdraví vedla od března 2021 jako pověřená vrchní ředitelka a od července 2021 po jmenování na základě výběrového řízení. Nastoupila v době, kdy se řešila pandemie covidu-19. Řešila například povinné testování ve školách a firmách nebo situaci kolem nákazy koronavirem v letu českých sportovců na olympijské hry v Tokiu.

Kromě epidemie připravovala také například reformu krajské hygienické služby, která na poučení z pandemie reaguje. Od roku 2025 by 14 jednotlivých krajských hygienických stanic mělo být sjednoceno pod jednotně řízenou Hygienickou službu ČR.

Přečtěte celý článek