Hnízdní sezóna čápů bílých je v plném proudu: Zapojte se do sledování hnízd čápů

před 1 týden 39

Čapí mapu najdete na webu. Díky soustavnému pozorování získá Česká společnost ornitologická (ČSO) přehled o tom, jak probíhá hnízdní sezóna a kolik je na jednotlivých hnízdech mláďat. Informace o vzrostlých mláďatech jsou důležité k vyhodnocení úspěšnosti čapí sezóny.

Aktuálně na 443 hnízdech čápů bílých v Česku registrují ornitologové vzrostlá mláďata, na 386 hnízdech jsou pak mláďata malá. „To víme pouze díky zapojení stovek dobrovolníků, kterým za jejich aktivitu velmi děkujeme. I nadále vyzýváme veřejnost ke kontrole čapích hnízd. Právě v tomto období mladí čápi na hnízdě postávají, trénují let a komunikují s rodiči i mezi sebou. Je proto snadné je spočítat a zadat pozorování do databáze birdlife.cz/capi,” sděluje Věra Sychrová z ČSO.

Čapí mapa

Podívejte se do mapy a vydejte se k hnízdům, kde svítí šedý trojúhelník.  Tato hnízda ještě letos nikdo nekontroloval. Mohou na nich už být čápi a my to jen nevíme.

V čapí mapě doporučujeme zaměřit se na oranžové tečky - tam byla dříve pozorovaná malá mláďata. Zkontrolujte prosím, zda jsou tam velká mláďata. Pokud ano, hnízdo se přebarví na červené.

Sledování čápů je aktivita vhodná pro každého!

Ornitologové vyzývají všechny, kteří se budou pohybovat krajinou, aby si všímali čapích hnízd. „Zapojit se může každý. Od rodin s dětmi během dovolené až po důchodce, kteří sledují třeba jediné hnízdo před svým oknem každým dnem. Každý záznam má velkou cenu. Důležitá jsou i negativní pozorování, tedy informace o tom, že na hnízdě žádný čáp pozorován nebyl nebo že hnízdní podložka zůstala další sezónu prázdná,” vysvětluje Sychrová. Pozorování lze zapsat přes web birdlife.cz/capi či ho vložit přímo z terénu pomocí aplikace Avif Mobile.

V červenci nastává to krásné období, kdy čápata na hnízdech trénují let, a proto je možné je krásně pozorovat a spočítat. Mláďata rozeznáte od dospělých podle tmavých nohou a tmavého zobáku. Dospělí čápi je mají červené.

8. mezinárodní sčítání čápů bílých

Mezinárodní sčítání probíhá jednou za deset let. Koordinuje ho německá organizace na ochranu přírody a partner BirdLife International NABU. Při posledním sčítání v roce 2014 hnízdili čápi bílí v 54 zemích Evropy, severní Afriky a Asie, ve 48 z těchto zemí sčítání proběhlo. V roce 1984 byla stanovena celková populace čápa bílého na 135 000 párů, v roce 2014, při posledním mezinárodním sčítání, byla odhadnuta na 272 000 párů.

Přečtěte celý článek