Zemřel muž v železných plicích. Stroj ho po obrně držel naživu přes 70 let

před 1 měsíc 40

Paul Alexander, známý jako „muž v železných plicích“ nebo „Polio Paul“, v roce 1952 prodělal obrnu, po níž zůstal odkázaný na okolí. Mohl hýbat pouze hlavou, krkem a ústy a málem zemřel. Lékaři mu proto dali takzvané železné plíce. Stroj ho nakonec udržel naživu přes 70 let. O Paulově úmrtí informovali jeho příbuzní na stránce GoFundMe, kde uvedli, že zemřel 11. března.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela téměř v přímém přenosu. Dívka po čtyři roky s fanoušky sdílela svůj boj s rakovinou

„Paul Alexander, ‚muž v železných plicích‘, zemřel. Poté, co jako dítě přežil obrnu, žil přes 70 let uvnitř železných plic. Paul studoval vysokou školu, stal se právníkem a publikovaným autorem. Jeho příběh pozitivně ovlivnil lidi po celém světě. Paul byl neuvěřitelným vzorem, na který se bude i nadále vzpomínat. Paule, budeš nám chybět, ale vždy na tebe budeme vzpomínat. Děkujeme, že jsi se s námi podělil o svůj příběh,“ napsali pozůstalí.

Dojemný vzkaz připsal také jeho bratr Philip. „Jsem tak vděčný všem, kteří přispěli na sbírku mého bratra. Umožnilo mu to prožít několik posledních let bez stresu. Je naprosto neuvěřitelné číst všechny komentáře a vědět, že tolik lidí se inspirovalo Paulem. Jsem tak vděčný,“ uvedl Philip. Ve sbírce, která byla pro Paula založena, se vybralo přes 143 tisíc dolarů (přes 3,2 milionu korun). Vybrané prostředky byly použity na pokrytí jeho lékařských nákladů a zajištění bydlení, informuje web The Mirror.

Paul v roce 2020 vydal svou biografii s názvem „Tři minuty pro psa: Můj život v železných plicích“. V Guinnessově knize rekordů byl uznán jako člověk, který strávil nejdelší dobu života v železných plicích.

Stroj mohl na několik hodin výjimečně opouštět poté, co se naučil speciálně dýchat ústy. V 60. letech pak byly vyvinuty moderní ventilátory. Paul se ale rozhodl, že bude nadále používat železné plíce, protože na ně již byl zvyklý. Ke komunikaci používal plastovou hůl a k ní připojené pero, aby tak klepal na klávesnici, popsal web Sky News.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je skvělé být zpátky, libuje si Clinton. V exkluzivním rozhovoru zavzpomínal na Havla

Přečtěte celý článek