Hodáč: Green Deal konkurenceschopnost EU nezabil, ale ani nepomáhá. Číně jsme technologie sami předali

před 3 týdny 42

Evropská unie ztrácí konkurenceschopnost ve většině oblastí průmyslu. V novém díle podcastu Bruselské chlebíčky o tom mluví Ivan Hodáč, který v Bruselu řadu let působil jako tajemník Asociace evropských výrobců automobilů a pohyboval se i ve filmovém či potravinářském průmyslu. „Dlouho jsme to téma podceňovali a teď se konečně dostalo na stůl. Nemůže za to ale jen poslední Evropská komise, to bych jí křivdil,“ dodává.

bruselské chlebíčky Brusel 7:32 8. dubna 2024

Evropský průmysl

Evropský průmysl | Zdroj: Český rozhlas

Důvodů, proč Evropa konkurenceschopnost ztrácí, je podle Ivana Hodáče celá řada. „Je to především velice komplikovaný regulační rámec – hodně byrokracie, kterou nevidíme ve Spojených státech ani v Číně. Tady je těch regulací prostě moc,“ říká. Evropa podle něho zaostává také v inovacích či vzdělávání.

Poslechněte si Bruselské chlebíčky s Ivanem Hodáčem

Roli hrají i legislativy v rámci Green Dealu, jehož cílem je dosáhnout od poloviny století klimaticky neutrální Evropy.

„Nešel bych tak daleko, že konkurenceschopnost zabil Green Deal. To myslím není pravda. Ale v každém případě tomu nepomohl,“ poznamenává.

Ne hlavou proti zdi

Ivan Hodáč v Bruselských chlebíčcích mluví také o svém dlouholetém působení v lobbingu. Úspěšný lobbista musí podle něho umět dosahovat konsenzu, musí být komunikativní a flexibilní.

Ivan Hodáč hostem podcastu Bruselské chlebíčky | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

„Je to schopnost vycházet s lidmi. Nikam se nedostanu, když půjdu hlavou proti zdi,“ vysvětluje a zdůrazňuje, že lobbing není práce pro introverty.

„Pořád jsou nějaké večeře, společenské akce. Hrál jsem s lidmi z Evropské komise a parlamentu golf, tenis, bridž a tak dále. Ale nikdy jsem nikomu nedal nějakou obálku. To neexistovalo,“ přibližuje Hodáč svoji zkušenost.

Kterým oborům se v Evropské unii stále ještě daří? A co pro evropský průmysl mohou znamenat červnové volby do Evropského parlamentu? Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Bruselské chlebíčky.

Starší díly si můžete najít a přehrát ZDE.

Zdeňka Trachtová, and

Přečtěte celý článek