Holubová o vstupu syna do politiky: Adam nesnáší populismus, který plete hlavy slušným lidem

před 3 týdny 36

Váš syn Adam kandiduje do europarlamentu. Konzultoval s vámi předem svoje rozhodnutí?
Nekonzultoval. Ale on vystudoval mezinárodní vztahy a mezinárodní právo v Londýně a v Edinburghu. Studoval i prestižní College of Europe ve Varšavě, kde se velmi zajímal o vztahy v Evropském sousedství a o smlouvy mezi EU a třetími zeměmi. Tak mi to nepřišlo divné. Navíc má pracovní zkušenosti z Evropského parlamentu, Evropské komise, Rady EU. Do toho pracuje jako zástupce jedné environmentální nadace v Bruselu a s vlastníky půdy se věnuje jako analytik evropské environmentální politice – ochraně přírody na soukromých pozemcích v rámci výzkumného programu Horizon Europe, takže to je velmi přirozená volba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchody českých celebrit: Když herečce Veronice Žilkové sdělili, jaká bude její penze, rozbrečela se

Jaká byla vaše první reakce?
Že mu držím palce a budu ho podporovat, a že jsem ráda, že ho teď častěji uvidím. On pracuje v Bruselu. Takže i z tohoto pohledu mi to vše přijde naprosto přirozené. V jeho rozhodnutí jsem ho podpořila. Takoví lidé, jako Adam, by nás tam měli zastupovat. Má k tomu vzdělání, má i zkušenosti. Je také jazykově vybavený, umí perfektně anglicky, pořád mi říká, co se dočetl ve francouzském tisku a po večerech monitoruje, jakou zase propagandu vysílali v ruské televizi. (smích)

Většina lidí o politickém prostředí nemá zrovna nejlepší mínění. Nemáte jako matka o syna strach?
Ani v nejmenším. On si to vybral sám. Vybral si i studia na vysokých školách k tomu příslušná. Byl na různých stážích, pracoval a pracuje v politice. Je srdcem i rozumem Čech, řekla bych i vlastenec, ale zároveň Evropan. Má představu, co může udělat Evropa pro ČR a ČR pro Evropu. Je přesvědčen, že naše republika může být v rámci Evropy suverénním státem. My patříme na Západ, pouze nás na 40 let Sovětský svaz zajal pod sebe jako další ze svazových republik. Máme úžasné vědce i další profese, máme skvělé lidi, máme co nabídnout i co rozvinout. Ale samozřejmě se máme co učit.

Děti mají moje příjmení, protože to popletli tenkrát v porodnici.

V Adamově volebním týmu se angažuje i jeho dvojče, vaše dcera Karolína. Má i ona tendence vstoupit aktivně do politiky?
Tak to je otázka na ni. Ona se o politiku velmi zajímá, také studovala a žila ve Velké Británii, už na gymnáziu s bratrem hodně debatovali i o politice… Kája je úžasná i na PR, je skvělá fotografka, takže i tohle mi přijde přirozené. Adamovi teď nakopla úžasně Instagram.

Dvojčata máte s manželem Miroslavem Zdeňkem, příjmení ale mají po vás. Proč?
Protože to popletli tenkrát v porodnici. Neměli jsme k dětem žádné hlídání, tak jsme to pořád odkládali, až to tak zůstalo… My si nikdo moc na formality nepotrpíme.

Váš syn v eurovolbách kandiduje za STAN. Vy jste v minulosti podpořila Stranu zelených, před deseti lety jste vstoupila do Liberálně ekologické strany (LES). Máte v rodině podobné politické názory, volíte obvykle stejně?
Tak popořádku, moje podpora Zelených, to je hodně dávno. Já už ani nevím, kdo tam je. My v rodině jdeme stejným směrem, ale názory máme občas odlišné díky různým zdrojům informací. Například Adam s Karolínou čerpají i ze zahraničního tisku, my s manželem jsme odkázáni na naše česká média.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakušan doufal, že si lidé o migračním paktu nic nezjistí, tvrdí Gregor ze Svobodných

Co vám z toho vychází?
Adam zná bezesporu nejlépe historická fakta, my s manželem máme třeba s nadvládou Kremlu a s komunisty osobní zkušenosti, které se nezapomínají. Takže u nás jsou debaty zajímavé a příspěvky ze strany mladé generace velmi poučné. Přesto nevolíme vždy úplně jednotně. Alespoň myslím. Určitě kroužkujeme občas jinak. Ale v podstatě náš směr je dodržování ústavy, podpora právního demokratického státu, lidská práva, ochrana životního prostředí, proevropská a prozápadní orientace… Prostě hodnoty, ke kterým se naše společnost přihlásila v roce 1989. No, a Adam je také členem LES, dokonce jeho předsednictva. Na kandidátce STAN tedy bude zastupovat právě i LES. Většinou nosíte stan do lesa. Tady je to obráceně a ono to také funguje. (smích)

Čistě hypoteticky, jak byste reagovala, pokud by váš syn kandidoval například za ANO nebo SPD?
Jako, že by stál vedle pana Okamury a vyvolával Čechy Čechům? Nebo pomáhal panu Babišovi řídit republiku jako svůj závod? Asi bych k němu zaujala postoj, jako mám k těmto hnutím. Nedovedu si to představit. Adam nesnáší populismus, neboť je nebezpečný a plete slušným lidem hlavu. Využívá jejich strachu z budoucnosti, ale ve skutečnosti jsou populistům lidé lhostejni. Adam není kariérista, nedá se koupit.

STAN v poslední době provází několik kauz. Tou největší je Dozimetr. Zůstává toto politické hnutí pro vás stále důvěryhodné?
To je důležitá otázka, děkuju. Zůstává. Protože se k tomu postavilo odpovědně a tedy celou situaci ustálo. Postavili se k tomu čelem a toho pana Hlubučka (bývalý náměstek pražského primátora v červnu 2022 obviněný policií kvůli podezření z korupce, pozn. red) jako hnutí okamžitě vyloučili a zbavili všech funkcí. Nemá být ale nač hrdé. Nevím na té kandidátce, kde je Adam, o nikom, kdo by v tom byl nějak namočený.

Politiky neberu jako své partnery, ale jako své zaměstnance.

Žádné pochybnosti to ve vás skutečně nevyvolalo?
Víte, já neberu politiky jako svoje partnery, ale jako své zaměstnance. Najmu si firmu, o níž je známo, že dělá dobře střechu, ale jeden z jejich zaměstnanců bude lempl a do střechy kvůli němu poteče. Já hned nemusím vyměnit firmu, ale budu chtít, ať firma vymění zaměstnance. Budu ji pečlivě sledovat, a když zjistím, že i druhý zaměstnanec je „cinknutý“, že si to šéf neohlídal, ať už z neschopnosti nebo že v tom také jede, vyměním firmu. Asi tak nějak. Ale mně současné řešení problému s Dozimetrem přijde trochu účelové, i když je dobře, že se na to nezapomíná.

Co říkáte na akce předsedy hnutí STAN Víta Rakušana nazvané Debaty bez cenzury, které kritizují i mnozí koaliční partneři? Například šéf Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že Rakušan na výjezdech dělá z lidí hlupáky pro pobavení fanoušků na sociálních sítích...
Hele, vidíte, a mně se to líbí. Já jsem pro setkávání se politiků s občany – voliči. Měli by to dělat všichni. Jak to probíhá, nevím, nebyla jsem tam.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Co herečka Eva Holubová prozradila v talk show 7 pádů Honzy Dědka?

Přečtěte celý článek