Hosana! Pomohl i Fiala. Čeští politici reagují na schválení americké pomoci Ukrajině

před 2 týdny 24

Také v České republice se pozorně sledovalo hlasování americké Sněmovny reprezentantů. Byly zde schváleny všechny balíčky, které mají pomoci potřebným zemím – a to i ten pro Evropu nejzásadnější: téměř 61 miliard dolarů pro Ukrajinu. Ocenili to i čeští politici.

„Hosana! Vojenská pomoc Ukrajině v dolní komoře US Kongresu (61 mld USD) schválena 310:112. Republikáni rozdělení (100:112). Klíčové rozhodnutí pro obranu Ukrajiny. Velký dík za intervence Petra Fialy u speakera Johnsona a polského prezidenta u Trumpa tento týden. Oboje pomohlo,“ napsal na sociální síti X europoslanec Alexandr Vondra v narážce na návštěvu předsedy vlády v Bílém domě i v Kongresu na počátku tohoto týdne.

A vzápětí reagoval i premiér. „Velmi oceňuji, že americká Sněmovna reprezentantů schválila balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael. Vzpomínám si na upřímnou diskusi s předsedou Johnsonem před několika dny v jeho kanceláři. Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví,“ uvedl Petr Fiala.

Radost má i kandidátka STAN v evropských volbách Danuše Nerudová. „Finally, first step done! Thank you. Balík potřebné pomoci pro Ukrajinu prošel Sněmovnou reprezentantů. Zásadní krok na cestě k lepší obraně Ukrajiny. Děkuji!“ vzkázala někdejší uchazečka o post prezidentky a vzápětí poděkovala za aktivitu Fialovi.

„Skvělé zprávy z Washingtonu D.C.! Sněmovna reprezentantů právě schválila pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů. To je velká pomoc pro ukrajinskou armádu v boji s ruským agresorem. Je strašně důležité, že stateční Ukrajinci pomoc dostanou!“ napsal Ondřej Krutílek.

Přidal se také poslanec TOP 09 Michal Kučera. „61 miliard dolarů pomoci Ukrajině v boji proti teroristovi Putinovi schválila americká Sněmovna reprezentatů. Díky za to!“ Stejný názor má i jeho stranický kolega Ondřej Kolář. „Je dobře, že Sněmovna reprezentantů schválila tolik očekávaný balík pomoci Ukrajině. Další dodávky zbraní neznamenají, že chceme stůj co stůj prodlužovat válku. Chceme stůj co stůj Ukrajině pomoct ubránit se krvelačné přesile.“

Přečtěte celý článek