Hostitelská péče je pro dítě šance na lepší život, upozorňuje organizace. Přínosy má i pro společnost

před 1 týden 23

V České republice je nyní 138 dětských domovů, ve kterých je zhruba 4200 dětí. V dětských domovech jich je v hostitelské péči zatím pouze 252, tedy 6 procent. Vychází to z průzkumu nadačního fondu S P O L U Ž I V O T, který se snaží zvýšit povědomí o tomto typu náhradní rodinné péče a zároveň chce poskytovat příležitosti potenciálním hostitelům a propojovat organizace zabývající se touto tématikou.

Projekt se začal formovat ke konci roku 2023 na základě dlouholetých osobních zkušeností s dětmi z dětských domovů, s hostitelskou péčí a s problémy v systému ústavní péče zakladatelky fondu Terezy Šindlerové.

Tereza si sama do hostitelské péče vzala Natálku, které je 15 let. Začaly spolu trávit čas a byly neustále v kontaktu. Natálku si bere na víkendy, jezdí za ní do dětského domova, kde žije, píšou si, volají si. Nejen ona, ale i další lidé, kteří se do hostitelské péče zapojili, popisují své zkušenosti na stránkách projektu.

„Posláním Nadačního fondu S P O L U Ž I V O T je ukázat cestu k dětem v dětských domovech a tím zbořit pomyslnou zeď mezi nimi a zbytkem společnosti,“ uvedla za organizaci Tina Davídková. „Hostitelská péče není o tom, že dítě z dětského domova chcete zachránit. Ale můžete mu dát šanci na lepší život. Začali jsme spolupracovat s organizacemi jako jsou Děti patří domůDobré víly dětem, NF Veroniky Kašákové a také Dejme dětem šanci,“ popsala pro deník FORUM 24.

Upozornila i na další projekty, například divadelní představení Snowflakes, ve kterém hrají děti v hostitelské péči a několik dětí z dětských domovů. Stejně tomu je i ve filmu Amerikánka, který má premiéru na Jatkách78 17. května.

Jak vypadá hostitelská péče

Hostitelská péče je málo známá alternativa k náhradní rodinné péči. „Na rozdíl od adopce či pěstounské péče ale dítě nepřichází do nového domova na každodenní bydlení. Jde o dlouhodobý a opakující se kontakt s dítětem z dětského domova, který funguje na bázi dobrovolnictví. Hostitelskou péči může nabízet rodina, pár i jednotlivec,“ vysvětluje organizace.

Je vhodná spíše pro děti starší 8 let, protože mladší děti ještě nedokážou emočně uchopit, proč se do dětského domova opět vrací. „Pro děti starší je to však velice pozitivní forma alternativní rodinné péče. Dítě v hostitelské péči má možnost navázat nový citový vztah, poznat nové vzory chování, zažít fungování běžné domácnosti a vztahů v rodině. Dítě dostane individuální pozornost, lásku, příležitosti zažít úspěchy a rozšíří se mu sociální zázemí. Někdy dokonce poprvé v životě bude přijímáno takové, jaké je, a zažije, jaké to je, když ho má někdo rád,“ dodala s tím, že přínosy ale týkají i celé společnosti, například se vytváří plnohodnotní členové společnosti a šetří se veřejné finance.

Spot na podporu hostitelské péče

Od 22. dubna běží v televizi a na sociálních sítích také spot na podporu hostitelské péče. Spot je založen na skutečném příběhu dítěte a hostitele. „Chceme ukázat jejich odvahu, lásku a sílu, kterou do našeho projektu vkládají. Doufáme, že tyto příběhy inspirují a motivují ostatní k dobrovolnictví a možné změně životního stylu. Spot bude šířen na různých platformách, včetně sociálních médií a televizních kanálů, popsala organizace.

Spotem se snaží zasáhnout širokou veřejnost a otevřít dialog o této problematice. Na jeho financování a další rozvoj projektu spustila také sbírku na platformě Znesnáze21.

Přečtěte celý článek