Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodech. Dokazuje, že ANO otočilo

před 1 týden 37

Kancelář prezidenta republiky ve středu zveřejnila na svých stránkách záznam z jednání k důchodové reformě z konce března, na kterém byl prezident Petr Pavel společně se zástupci vlády i opozice. Podle něj mělo hnutí ANO opravdu se zvýšením věkové hranice pro odchod do důchodu souhlasit. Chtělo ovšem stanovit věkový strop, uvádí dokument Hradu.

„Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. nekonečný princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období,“ píše se v záznamu ze schůzky, který vypracoval prezidentův poradce Vladimír Bezděk.

Zástupci vlády i hnutí ANO se podle dokumentu také shodli, že první důchodový pilíř není beze změn dlouhodobě finančně udržitelný. „Za dlouhodobě udržitelné považují, pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji důchodového systému nepřekročí hranici cca 1 % HDP ročně,“ stojí v textu. Zástupci hnutí ANO se také zajímali o aktuální analýzu udržitelnosti důchodového systému, kterou musí MPSV ze zákona zpracovat letos na jaře.

„Ze strany hnutí ANO je třeba pracovat na úpravách v prvním pilíři a vytvoření druhého pilíře paralelně,“ dodává Bezděkův dokument, přičemž hnutí ANO nastínilo, jak by si druhý pilíř představovalo. Měl by být podle nich motivační a prostředky na něm by měl spravovat stát se státní garancí výnosu. Investovat by se mělo do dlouhodobých infrastrukturních projektů, účast klientů by měla být spíše dobrovolná než povinná.

V závěru jednání si jednotliví aktéři rozdali úkoly. Ministerstvo práce mělo připravit postup, jakým způsobem došlo ke stávajícímu návrhu rozsahu náročných profesí, podle kterých budou moci lidé, kteří je vykonávají, odejít do důchodu dříve. Zástupci hnutí ANO si pak měli ke stávajícímu způsobu definice náročných profesí připravit komentáře a zároveň popsat své představy o klíčových principech a parametrech druhého pilíře.

Na březnové schůzce zastupoval vládu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Za hnutí ANO se zúčastnila předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, místopředseda hnutí Karel Havlíček, poslanec a stínový ministr práce Aleš Juchelka a bývalá generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. Z prezidentské kanceláře dorazili kromě hlavy státu také kancléř Milan Vašina, šéf legislativního odboru Tomáš Lebeda a ekonom David Marek.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš několik dní po schůzce vystoupil a postoj k bodům, na kterém se vláda s opozičním hnutím na schůzi, vyvrátil s tím, že hnutí ANO se zvyšováním odchodu věku do důchodu rozhodně nesouhlasí a nebylo pro ani na jednání s prezidentem.

Další setkání se mělo konat toto pondělí. Hnutí ANO ale účast jen pár dní před pondělní schůzkou zrušilo s tím, že „nechce dělat fíkový list někomu, kdo říká, že na sílu prosadí to, co do zákona navržené je“. Ještě ve čtvrtek přitom některé novináře Babišovo hnutí ujišťovalo, že s jednáním počítá.

Přečtěte celý článek