Hrozba nového konfliktu. Írán může na Izrael zaútočit během několika dnů, varují americké tajné služby

před 3 týdny 35

Americké zpravodajské služby očekávají velký íránský útok na Izrael, přijít může během několika dnů. Situace na Blízkém výchidě se zhoršila po izraelském náletu na íránský konzulát v Damašku. Při něm zemřelo sedm členů íránských revolučních gard včetně dvou generálů. V reakci na to vyzval nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí k potrestání Izraele.

Od stálého zpravodaje Teherán/Tel Aviv 8:23 11. dubna 2024

Írán slibuje odplatu za izraelský útok v Damašku, který prvního dubna zabil dva generály íránských Revolučních gard a dalších pět důstojníků

Írán slibuje odplatu za izraelský útok v Damašku, který prvního dubna zabil dva generály íránských Revolučních gard a dalších pět důstojníků | Zdroj: ČTK / AP

Izrael pracuje s několika variantami toho, jak by útok Íránu mohl vypadat. Očekává přímý útok vysoce přesnými raketami a drony, které by mířily na izraelské vojenské a vládní cíle, i napadení ze strany íránských spojenců.

Jemenští húsíové a podobné skupiny by mohly zaútočit z těsné blízkosti izraelských hranic. Húsíové už od listopadu útočí na nákladní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu, tvrdí, že tím vyjadřují solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval k potrestání izraelského náletu na konzultát v Damašku.

Izrael zaútočil na íránský konzulát v Damašku. Zemřelo sedm lidí včetně dvou generálů

Číst článek

Na jeho projev reagoval izraelský ministr obrany Yoav Gallant a ministr zahraničí Israel Katz. Uvedli, že pokud Írán na Izrael skutečně zaútočí, bude Izrael reagovat a zasáhne přímo Íránské území.

„Pokud Írán zaútočí ze svého území – Izrael odpoví a zaútočí v Íránu,“ napsal na sociální síti X Katz. 

Podle agentury Bloomberg útoky na Izrael ze strany Íránu a jeho spojenců očekávají i americké tajné služby. Jsou přesvědčené, že otázka nezní, zda íránský útok přijde, ale kdy.

Hrozbu nového konfliktu berou vážně i některé světové aerolinky. Německá Lufthansa od čtvrtka zrušila lety do íránské metropole Teheránu.

„Situaci na Blízkém východě neustále sledujeme a jsme v úzkém kontaktu s úřady. Bezpečnost našich klientů a členů posádek je pro Lufthansu nejvyšší prioritou,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti.

Íránské ministerstvo obrany kvůli vojenskému cvičení pozastavilo nad městem letecký provoz.

Štěpán Macháček, jud

Přečtěte celý článek