Húsíové ohrožují nejen lodní, ale i datové spojení Evropy s Asií. Krize v regionu využívají piráti

před 2 měsíce 24

V Rudém moři utrpěly v posledních měsících škodu až čtyři podmořské kabely, které zajišťují telekomunikační spojení mezi Evropou a Asií. Podezření padá na jemenské povstalce Húsíe, kteří dopředu poškozením kritické podmořské infrastruktury hrozili. Jelikož západní operace zatím nevedly k zastavení útoků na obchodní lodě, obeplouvají mnohé dál Afriku. Mohou se přitom stát terčem pirátů nejen u pobřeží Somálska, ale i u Rovníkové Guineje.

V poslední době byly vyřazeny z provozu už čtyři podmořské kabely, které spojují Džibutsko a Saúdskou Arábii, uvádějí izraelská média. Tvrdí, že jde pravděpodobně o důsledek útoku šíitských povstalců z Jemenu podporovaných Íránem. Většina škody podle této zprávy dopadne na Indii a státy Perského zálivu, celkově však infrastruktura v této oblasti propojuje Evropu s východní Asií i jihem Afriky.

Povstalci zveřejnili mapu kabelů

Bloomberg v pondělí informoval o poničení jednoho kabelu, spojujícího Evropu s Indií, který provozuje jihoafrická společnost Seacom. Představitel firmy Prenesh Padayachee agentuře řekl, že k narušení vedení došlo v hloubce zhruba 150 metrů a to v oblasti, kde Húsíové už měsíce útočí na obchodní lodě drony a raketami.

Zatím však nepotvrdil, že poškození kabelu je jejich dílem. „Je příliš brzy na to říci, zda jde o sabotáž,“ řekl Padayachee. „Jen pokud kabel vyzvedneme, uvidíme, jestli ho někdo nepřeřízl,“ podotkl. Firmě se podařilo přesměrovat internetový provoz přes náhradní kabely, nyní ji však čeká náročný úkol opravy v podstatě ve válečné zóně.

Do Prahy se sjeli premiéři visegrádské čtyřky. Jednání bylo upřímné a důležité, řekl Fiala

Nehledě na to, zda tato infrastruktura čelí záměrným útokům rebelů, utrpěla při ostřelování plavidel nebo její poškození zapříčinilo něco jiného, ukazuje se, jak je v místě konfliktu snadno zranitelná. Húsíové přitom dali najevo, že jsou si dobře vědomí toho, že po dně Rudého moře se přenáší téměř pětina globálního internetového provozu.

Na s nimi spojovaném kanálu na Telegramu se během Vánoc objevil plánek datového vedení v regionu. „Zde jsou mapy mezinárodních kabelů spojujících všechny regiony světa přes moře. Zdá se, že Jemen je na strategickém místě, protože v jeho blízkosti procházejí internetové linky, které spojují celé kontinenty, nejen země,“ varovali tehdy.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Přečtěte celý článek