Hvězdy na chodníku slávy ve Zlíně budou mít Tatiana Dyková a bratři Formanovi

před 1 měsíc 34

foto Herečka Tatiana Dyková, 26. července 2023.

Zlín - Nové hvězdy na zlínském chodníku slávy před Velkým kinem budou mít Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi. ČTK to dnes řekla mluvčí zlínského filmového festivalu Kateřina Martykánová. Odhalování dlaždic se jmény herců je tradiční součástí doprovodného programu festivalu. Zlín Film Festival letos bude 64. rokem, a to od 30. května do 5. června.

Projekt Chodník slávy, při kterém se odhalují dlaždice se jmény bývalých dětských filmových hvězd a lidí, kteří svou kariéru zahájili v mladém věku, se koná od roku 2006. Akci s festivalem připravuje Nadační fond Kapka naděje. Dosud je na chodníku 39 hvězd. Loni ji získali herci Tereza Ramba a Jan Cina, dříve například Barbora Seidlová a Jan Šťastný, Anna Geislerová a Klára Issová, také Jiří Mádl a Vojtěch Kotek, herec Jan Hrušínský a zpěvačka Helena Vondráčková, Ivana Andrlová, režisér Karel Smyczek, Klára Pollertová-Trojanová a Jiří Strach, Lucie Zedníčková či Jan Potměšil.

Dyková na své herecké začátky vzpomíná jako na objevení nového světa. "Poprvé jsem stála před kamerou ve svých patnácti letech v seriálu Prima sezona, který natáčel věhlasný Karel Kachyňa,“ uvedla Dyková.

"Tatiana patří k předním českým herečkám, a přestože se sama považuje spíše za divadelní herečku, patří k nejvýraznějším osobnostem českého filmu posledních dvaceti let,“ uvedla umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová. Dyková získala v roce 2005 Českého lva za hlavní ženskou roli ve filmu Bohdana Slámy Štěstí. Nominována byla naposledy i letos, a to za roli ve filmu Bratři.

Potomci režiséra Miloše Formana, výtvarník Matěj a herec, divadelník a loutkoherec Petr, si už jako několikaměsíční děti zahráli ve filmu Zločin v dívčí škole. "Brácha Petr říká, že svůj vrchol filmové slávy jsme si užili, když nám bylo kolem šesti až osmi let v trilogii o rodině Homolků a od té doby, že už to jen chabě doháníme. U něj mi to úplně nesedí, protože natočil od té doby nemálo pěkných rolí v dobrých a skvělých filmech. Ale u mě to úplně sedí. Od té doby jsem totiž opravdu ve filmu už nic tak zásadního a nepřehlédnutelného nedokázal," uvedl Matěj Forman.

"Pravda, ušetřil jsem ve filmu Akumulátor nemálo peněz produkci za počítačový trik, když jsem zahrál bráchovi jeho druhé já a obešlo se to bez náročných a drahých efektů, ale za to se, předpokládám, hvězdy nedávají. Tedy beru to tak, že moje role v Homolkových září dodnes na nebi české kinematografie tak jasně, že se její odraz promítl i na zlínský chodník. A dobře, že jsme tam s bráchou spolu oba, protože stejně už ani my dnes nepoznáme, kterej je ve filmu kterej," uvedl Forman. Odhalení hvězd před zlínským Velkým kinem se uskuteční 4. června.

Přečtěte celý článek