Hwasong-16B je nejnovější severokorejský hypersonický komplet, na jehož vývoji se pravděpodobně mohlo podílet Rusko

před 1 týden 31

Hypersonické zbraně jsou novým způsobem, jak může severokorejský režim pouštět hrůzu. Jedním ze svých posledních počinů ohrožuje největší rivaly v okolí.

Když chce nějaký stát v současné době opravdu vzbuzovat ve svých soupeřích obavy, poslouží mu k tomu velice dobře hypersonické zbraně a jaderné hlavice. Na tuto kombinaci vsadil v posledních letech i režim v Severní Koreji, a zdá se, že dosahuje významných úspěchů. Jeho posledním počinem je hypersonický komplet označovaný jako Hwasong-16B. A i když se lze o jeho přesných schopnostech jenom dohadovat, jedná se dle všeho o nebezpečnou zbraň.

Hypersonický kluzák by doletěl až do Japonska

Označení Hwasong-16B odborníci používají pro raketový nosič opatřený hlavicí v podobě hypersonického klouzavého vozidla (terminus technicus). Wikipedia uvádí, že jde o raketu středního doletu, i když ji chybně označuje za balistickou, protože její hlavice po žádné balistické dráze neletí. Její dosah by měl být, alespoň dle tvrzení Severokorejců, kolem 1 000 kilometrů, což znamená, že může ohrozit nejenom Jižní Koreu, ale také Japonsko.

בום חגיגי: צפון קוריאה מודיעה על ניסוי מוצלח של טיל בליסטי חדש לטווח בינוני (IRBM) עם ראש קרב היפרסוני גולש בטכנולוגיה חדשה „שיכולה לשפר את השרידות של כל הטילים הגרעיניים במדינה“.
ויקרא שמו בפיונגיאנג: Hwasong-16B pic.twitter.com/UgtfxhFLpw

— Shay Yeger (@ShayYeger) April 3, 2024

Nejvíce informací o zbrani poskytuje video přinesené severokorejským režimem. Twz uvádí, že je na něm vidět 14kolové odpalovací vozidlo s raketou na tuhá paliva – má se jednat o dvoustupňovou raketu. V její přední části je viditelné hypersonické klouzavé vozidlo, které je při přepravě v jakémsi pouzdru. Severní Korea již hypersonický kluzák schopný prorážet protiraketovou obranu testovala, ale není jasné, zda se jedná o stejný nebo odlišný typ.

Raketa vyletěla přes 100 km vysoko

Princip fungování takovéto zbraně je v začátku podobný klasické balistické raketě. Ta vystoupá do vysoké výšky; Hwasong-16B měla při testu dosáhnout výšky až 101,1 km. Tam se pak oddělí hypersonický kluzák, který klouže ke svému cíli. Během letu může měnit směr a výšku, což znesnadňuje jeho zaměření i sestřelení. Zároveň se přitom pohybuje velice rychle, protože letí rychlostí nad Mach 5, čehož je dle všeho severokorejská zbraň schopná.

Vyvinout takový systém není jednoduché; EurAsianTimes předpokládá, že severokorejský režim dostal pomoc z Ruska, protože sám by všechny potřebné technologie nejspíše nezvládl. Může se jednat třeba o technologii raketových motorů na tuhá paliva, která je mnohem vyspělejší a flexibilnější než donedávna používaná technologie severokorejských motorů na palivo tekuté. Jasné pak také není, jaké navádění kluzák má, i když pokud by měl jadernou hlavici, nemusel by být tak extrémně přesný, což je nutnost u hlavice konvenční.

Test Hwasong-16B

Za jak schopnou považujete severokorejskou hypersonickou zbraň Hwasong-16B?

Přečtěte celý článek