NATO se vždy připravovalo na potenciálního nepřítele, což bylo Rusko, míní Šedivý

před 1 měsíc 32

před 23 mminutami|Zdroj:

ČT24

Události, komentáře: Bývalí náčelníci Generálního štábu AČR Jiří Šedivý a Aleš Opata v debatě o 25 letech v NATO (zdroj: ČT24)

Pokud by Rusové začali skutečně nějaký rozsáhlý vojenský konflikt, tak nemohou počítat s tím, že ho vyhrají, řekl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Aleš Opata, který funkci rovněž zastával, navíc poukázal na to, že v případě střetu je Severoatlantická aliance „neporazitelná“. Debatě o stavu tuzemské i alianční armády se u příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO věnoval pořad Události, komentáře speciál.

„Severoatlantická aliance se vždy připravovala na potenciálního nepřítele, což bylo Rusko – byť jsme o tom úplně nemluvili,“ řekl k možným přípravám na válku Šedivý. Po událostech na Ukrajině a v Rusku se podle něj musí „provést některé kroky, které posílí naši schopnost bránit Rusku a posílí ‚vševojskovost‘ naší armády“.

„Proti potenciálnímu nepříteli jsme připraveni relativně dobře,“ zhodnotil.

Slova o síle NATO potvrdil také Opata. Má za to, že je neporazitelné. „Když porovnám sílu Spojených států amerických, jejich armády a armády ruské, tak americká armáda je násobně silnější,“ uvedl. Podotknul dále, že do Aliance přinesla každá ze 32 členských zemí „svůj díl práce“ – příkladně systém zbraní.

Také Šedivý souhlasil, že ruské limity jsou poměrně omezené. „Samozřejmě Rusové budou schopni a budou se snažit narušovat naše společnosti. Mohou provést něco podobného, jako bylo ve Vrběticích, mohou provést nějaké diverzní aktivity, ale nějaký skutečně rozsáhlý vojenský konflikt – pokud by ho začali – tak nemohou počítat s tím, že ho vyhrají,“ tvrdí.

Potenciální jaderný konflikt je podle Opaty možný, dodává však, že v blízké budoucnosti nehrozí. Válka tohoto typu se dle něj vyhrát nedá. „Vždycky si musíme říct, co by tím ruská strana získala nebo nezískala,“ upozornil.

Odpovědi jednotlivých států na jaderné útoky či testy se zevrubně a detailně zvažují, pokračoval Opata. „Vyhodnocují se ty nejlepší varianty a největší možnosti. Z hlediska konvenční síly NATO nemusí být logicky odpovědí na útok taktickou jadernou zbraní útok zbraní jadernou z druhé strany,“ řekl. Jako možnou odpověď uvedl třeba konvenční útok – Severoatlantická aliance má v tomto ohledu převahu, dodal.

Munice pro Ukrajinu

Oba bývalí náčelníci tuzemské armády se v debatě shodli na pokračující pomoci Ukrajině. Ocenili také muniční iniciativu Česka. „Nějaké skryté dohody, které mají zajistit munici Ukrajincům – myslím, že stejně by se dostaly na veřejnost,“ konstatoval Šedivý. Debata o munici, ale i o zbraních byla podle něj vždy „relativně veřejná“.

„Jsem přesvědčený, že se nemáme za co stydět,“ sekundoval Opata. „Je to i otázka informačního boje. Putin a Rusko musí vědět, že podpora ukrajinské armády, jejich zbraní, zbraňových systémů a munice nekončí, pokračuje a je důrazná.“

V otázce možného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu Opata upozornil, že jde o „výsostně politické rozhodnutí“.

Přečtěte celý článek