I výbuch malé miny s 37 g trhaviny vyřadí několik vojáků. Změnit to mohou boty proti minám, koncept z Ukrajiny je i „levný“

před 3 týdny 33

Zranění od pozemních min jsou strašlivá a často zaměstnají i několik vojáků najednou. Speciální boty by však mohly vojáky ochránit před amputací.

Když voják stoupne na protipěchotní minu, má veliký problém. Dokáže ho totiž zabít, i když bývají častější vážné úrazy, kdy sice výbuch přežije, ale doslova mu utrhne nohu, případně mu je amputována později. Miny jsou takto konstruovány i záměrně, neb o vyřazeného vojáka se musí postarat několik jeho druhů, čímž jsou také vyřazeni z boje. Existuje však i možnost, jak podobným zraněním ve velké většině předejít – boty odolné proti minám.

Protiminová obuv jenom pro ženisty

Ve světě již existuje několik typů takových bot, a o jejich masovou produkci se pokouší i Ukrajina. Tamní ministerstvo obrany ve své zprávě tvrdí, že by se mělo jednat o boty určené pro ženisty – nelze si tedy představit, že by jimi byly vybaveny jednotky určené třeba k útoku na nepřátelské linie, aby s jejich pomocí překonaly minová pole. Chránit by ale naopak měly všechny, kdo se pokouší o objevení a likvidaci min.

⚡️A sapper of the 128th separate mountain assault brigade of the Armed Forces of 🇺🇦Ukraine in mine-resistant boots of the Ukrainian manufacturer pic.twitter.com/NCxSfuwl1e

— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) September 1, 2023

MilIn uvádí, že takzvané protiminové boty jsou obuví složenou z více vrstev, v nichž je obsažena i kevlarová balistická vložka. Účelem této obuvi přitom není zamezit výbuchu nastražené miny, ta se aktivuje jako před tím – vrstvy by ale měly explozi dostatečně utlumit tak, aby vojákovi takzvaně neutrhla nohu. Nejspíše by ale i tak nějaká zranění utrpěl, a mnohé miny navíc produkují střepiny – odpadlo by nicméně to nejhorší, a sice ztráta končetiny.

Obuv proti minám produkují 3D tiskárny

Výroba specializované protiminové obuvi probíhá v případě Ukrajiny za pomoci 3D tiskáren, uvádí TheDefensePost. Díky tomu je možné je vyrábět poměrně rychleji a levněji než jejich protějšky v západních zemích. Cena jednoho páru se tak pohybuje kolem 9 400 korun. Boty by měly být účinné hlavně proti takzvaným motýlkovým minám, jejichž nejznámějšími a velmi často používanými představiteli jsou sovětské nebo ruské miny PFM-1.

Motýlkové miny jsou určeny k dálkovému zaminování prostoru a lze je vystřelovat třeba z minometu, případně shazovat z letadel či vrtulníků, uvádí Wikipedia. Taková mina je jen 119 mm dlouhá a má v sobě 37 g kapalné trhaviny, která exploduje při tlaku nad 5,1 kg. Člověka většinou nezabije, ale silně mu poraní končetinu. Není přitom zahrabaná v zemi, ale protože je malá a většinou zabarvená tak, aby byla špatně vidět, je velice nebezpečná.

Protiminová obuv pro ženisty
Přečtěte celý článek