Iniciativě ČR koupit munici pro Ukrajinu mimo EU přispěje Belgie 200 miliony eur

před 2 měsíce 34

foto Ilustrační foto - Ukrajinští dělostřelci u Bachmutu, 12. května 2023.

Brusel - Českou iniciativu nakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii podpoří Belgie částkou 200 milionů eur (přes pět miliard korun). Napsala to dnes belgická tisková agentura Belga, podle níž je možné za tuto sumu pořídit přibližně 50.000 kusů munice ráže 155 milimetrů. Ta by se do země, která se už přes dva roky brání ruské vojenské agresi, mohla dostat do konce března.

"Nikdy se nemůžeme vyrovnat oběti, kterou Ukrajina přináší každý den. Ale můžeme dát prezidentovi (Volodymyrovi) Zelenskému to, oč žádal - další munici na odražení ruského agresora," uvedl na síti X belgický premiér Alexander De Croo. "Belgie bude financovat českou iniciativu částkou 200 milionů eur. Další munice přijde v příštích týdnech," dodal.

Tyto peníze pochází výhradně z daní vybraných ze zisků vytvořených ruskými aktivy zmrazenými v Belgii, poznamenala Belga, podle níž tato aktiva letos vynesou přibližně 1,5 miliardy eur, přičemž polovina peněz půjde na vojenské vybavení pro Ukrajinu, druhá půlka na humanitární, lékařskou a další pomoc.

Myšlenku nakoupit ve třetích zemích stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu bránící se ruské invazi poprvé veřejně oznámil český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300.000 kusů ráže 122 milimetrů.

Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun). České úřady na dotaz ČTK částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

Kromě Belgie přislíbily iniciativu finančně podpořit Británie, Dánsko, Kanada, Švédsko nebo Nizozemsko, jehož premiér Mark Rutte v pondělí oznámil, že jeho země přispěje 100 miliony eur. Do projektu se podle prezidenta Emmanuela Macrona zapojí rovněž Francie. Celkem by se k české iniciativě mohlo podle odhadu premiéra Petra Fialy připojit zhruba 15 států.

Belgické ministerstvo obrany kromě toho podle Belgy oznámilo uvolnění přibližně 334 milionů eur na další vojenskou podporu Ukrajině. Ze zásob belgické armády pošle například obrněná vozidla, díly pro protiletadlové zbraně a munici menší ráže. Kromě toho se Brusel chystá poskytnout Ukrajině prostředky proti dronům, rakety, další druhy munice, odminovací systémy nebo zdravotnické vybavení.

Přečtěte celý článek