Institut: Evropa za dva měsíce vyčlenila na pomoc Ukrajině šest miliard eur

před 1 týden 14

foto Ilustrační foto - Bytový dům zničený při ruském dronovém útoku na ukrajinské město Oděsa, 23. dubna 2024.

Kiel (Německo) - V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství (IfW), jenž sleduje podporu Kyjevu. Evropská pomoc přitom v posledních měsících podle něj zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory.

Nový balíček pomoci Spojených států, který o víkendu schválil Kongres, je proto klíčový, ale ve zveřejněných číslech zatím není zahrnut, napsal institut a poznamenal, že jeho zjištění zahrnují pomoc oznámenou k 29. únoru letošního roku. K tomuto datu od začátku ruské invaze podle něj vyčlenili evropští dárci a Evropská unie celkem 89,9 miliardy eur na vojenskou, humanitární a finanční podporu Ukrajiny. USA na ni vydaly 67 miliard eur.

Od léta 2023 evropské příspěvky na pomoc Ukrajině trvale převyšovaly ty od Spojených států, neboť Kongres - až do posledního víkendu - neschválil více než rok žádnou novou pomoc Ukrajině, konstatoval Kielský institut pro světové hospodářství. Zároveň upozornil, že nová evropská pomoc Ukrajině v posledních měsících nezaznamenala nárůst.

"Evropa zjevně nebyla schopna zaplnit mezeru, která vznikla v důsledku slábnoucí americké pomoci. Platí to zejména pro munici, protože evropský obranný sektor buduje výrobní kapacity velmi pomalu," uvedl Christoph Trebesch, jenž vede v IfW projekt mapující mezinárodní pomoc Ukrajině. Nový americký balík pomoci podle předběžného odhadu institutu obsahuje vojenskou pomoc pro Ukrajinu ve výši přibližně 23 miliard eur.

"Je to tuze potřebná podpora, ale ve velkém měřítku nezmění hru a poskytne pouze dočasnou úlevu. Pokud USA neschválí koncem roku 2024 nebo v roce 2025 žádné další podpůrné balíčky, bude Ukrajina s značnou pravděpodobností čelit stejnému výpadku podpory i v roce 2025," míní Trebesch.

Kielský institut pro světové hospodářství došel k závěru, že celková evropská vojenská pomoc Kyjevu dosud činí 42 miliard eur, a je tudíž srovnatelná s americkou, která odpovídá 43,1 miliardě eur. Dohromady na tyto dva ekonomické bloky připadá více než 95 procent veškeré vojenské pomoci Ukrajině, která činí přibližně 88 miliard eur, uvedl IfW.

Evropa se v posledních měsících podle Trebesche vyrovnala Spojeným státům, pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu. "Nedokázala však zaplnit značnou mezeru po USA, zejména pokud jde o munici," uvedl Trebesch. Munici do těžkých zbraní podle IfW dosud poskytovaly Ukrajině hlavně Spojené státy, EU ji vybavuje především systémy protivzdušné obrany, houfnicemi a bojovými vozidly, jako jsou tanky.

Přečtěte celý článek