Intel představuje nový počítač Hala Point s výkonem až 380 biliónů synaptických operací za sekundu!

před 1 týden 29

Společnost Intel představila největší neuromorfní počítač na světě, jehož design napodobuje způsob, jakým lidský mozek zpracovává a ukládá informace. Tato technologie by díky neuvěřitelně vysoké výpočetní kapacitě mohla významně zvýšit efektivitu a schopnosti modelů umělé inteligence.

Neuromorfní počítače se zásadně liší od tradičních počítačových systémů. Na rozdíl od běžných počítačů, které používají procesor pro operace a odděleně ukládají data, neuromorfní zařízení integrují ukládání i výpočetní operace do umělých neuronů, podobně jako to dělá lidský mozek. Toto uspořádání eliminuje potřebu přesunu dat mezi různými komponentami, což bývá často úskalím současných počítačů.

100krát menší energetická náročnost a neuvěřitelný výpočetní výkon

Intel tvrdí, že jeho nový neuromorfní počítač Hala Point spotřebuje o 100krát méně energie než tradiční počítače při řešení optimalizačních problémů. Hala Point obsahuje 1,15 miliardy umělých neuronů na 1152 čipech Loihi 2 a je schopen provést 380 bilionů synaptických operací za sekundu. To je 3 800 000 000 000 operací za sekundu – docela vítr, ne?

Obrázek 1 – DALL-E 3: Galaktický nukleus

Ne všichni ale sdílejí stejné nadšení…

Názory od expertů se ale ohledně toho, zda je neuromorfní výpočetní technika připravena nahradit tradiční metody, různí. Zatímco Intel naznačuje, že Hala Point by mohl umožnit modelům AI kontinuální učení se novým úkolům bez potřeby začínat výuku od začátku, James Knight z University of Sussex je skeptický. Podle něj je možné, že vývoj takových systémů bude trvat několik desetiletí.

Přesto ale Knight uznává, že až budou nástroje pro vývojáře software dostatečně vyspělé, mohly by neuromorfní počítače poskytnout výhody v mnoha oblastech počítačové vědy a významně navýšit efektivitu. Zároveň by tato technologie mohla vést k přiblížení se k „lidské inteligence“, známé jako umělá obecná inteligence (AGI).

Shrnutí:

  • Intel představil neuromorfní počítač Hala Point, který napodobuje fungování lidského mozku.
  • Hala Point je až 100x energeticky efektivnější a dokáže provádět až 380 biliónů synaptických operací za sekundu.
  • Stále existují výzvy v oblasti softwarové podpory a schopnosti neuromorfního počítače konkurovat tradičním metodám.
  • Neuromorfní výpočetní technika by mohla výrazně přispět k vývoji směrem k umělé obecné inteligenci (AGI).

Zdroj

  • Sparkes, M. (2024, April 17). Intel reveals World’s biggest “brain-inspired” neuromorphic computer. New Scientist. https://www.newscientist.com/article/2426523-intel-reveals-worlds-biggest-brain-inspired-neuromorphic-computer/?utm_source=ainewsdotcom-newsletter.beehiiv.com&utm_medium=newsletter&utm_campaign=top-ainews-com-headlines-for-wednesday-april-17th%3Fref

Článek Intel představuje nový počítač Hala Point s výkonem až 380 biliónů synaptických operací za sekundu! se nejdříve objevil na Ainovinky.cz.

Přečtěte celý článek