Írán chystá útok na Izrael, hlásí americká rozvědka. Teherán rozčílila smrt pohlavára

před 2 týdny 34

Izrael tradičně útočí na strategické pozice svých nepřátel v zahraničí. Od začátku války s Hamásem se nesoustředí jen na rozbití sítě teroristického hnutí, ale bombarduje i struktury libanonského Hizballáhu. Na začátku dubna pak Tel Aviv údajně poslal rakety na Damašek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelský úder zabil tři syny vůdce Hamásu. Od začátku války měl přijít o 60 členů rodiny

Cílem byly íránské budovy v syrském hlavním městě. Oficiálně mělo jít o íránský konzulát, podle expertů se ale v budově připravovaly teroristické útoky na židovský stát. Izrael se k útoku nepřiznal.

Při úderu zemřeli vysocí íránští velitelé, členové elitních jednotek Quds, které spadají pod Revoluční gardy. Nejcitelnější ztrátou byla pro Írán smrt důstojníka Mohammada Rezy Zahedího, uvedl Jerusalem Post.

A právě kvůli němu teď Írán dost možná chystá odvetu.

Rozvědky bijí na poplach

Přímému střetu se Izrael a Írán dlouhodobě vyhýbají. Útočné akce provádějí zpravidla na území cizích států nebo prostřednictvím spřátelených. Odvetný útok Íránu mají proto provést některé proxy armády blízkovýchodní velmoci. Mezi nejznámější patří Hamás, Hizballáh a jemenští Hútiové.

Riziko íránského útoku na Izrael je údajně obrovské, k úderu může dojít během příštích několika dní. Upozornily na to americké a izraelské tajné služby, píše Jerusalem Post.

Rozvědky tvrdí, že by se mělo jednat o raketový nebo dronový útok na vojenskou nebo administrativní budovu v Izraeli.

Americký prezident Joe Biden v týdnu zopakoval, že podpora Izraele je ze strany Washingtonu skálopevná. A navíc do židovského státu poslal amerického generála Michaela Kurilla. Ten má zmírnit napětí a zabránit rozsáhlejší blízkovýchodní válce.

„Americký velitel bude koordinovat s Izraelem přípravu na bezprostřední útok Íránu. Bude také diskutovat o válce proti Hamásu v Gaze a o operacích humanitární pomoci v této oblasti,“ citoval list The New York Times představitele, kteří hovořili pod podmínkou anonymity kvůli citlivosti této záležitosti.

Agentura Reuters informovala, že Írán s největší pravděpodobností nebude chtít zaútočit nijak zvlášť drtivě, aby Izrael a USA příliš nerozdráždil. V Gaze se totiž schyluje k možnému příměří a íránský úder by mohl jednání oddálit.

Izrael si pro příměří vytyčil podmínky spojené s návratem alespoň 40 zajatců, které Hamás při teroristickém útoku 7. října odvlekl. Jenže Hamás odvětil, že je nemůže najít.

V Pásmu Gazy by přitom mělo být ještě asi 100 zajatců, tudíž se rozvířily debaty o tom, kolik z nich je ještě reálně naživu.

VIDEO: Půl roku od útoku na Izrael

Přečtěte celý článek