Írán si jadernou hlavici obstará z KLDR za 72 hodin. Může být ve střele, kterou Izrael nezachytí, říká John Bolton

před 2 týdny 39

Izraelská protiraketová obrana byla protiíránským střelám v noci na neděli velmi úspěšná. Podle experta Johna Boltona je ale varující, že se Írán takového útoku vůbec odvážil, a ukazuje to na selhání americké a izraelské schopnosti islamistický režim v Teheránu zastrašit. Navíc některé rakety na izraelské území dopadly a příště nemusí obsahovat jen klasickou výbušninu.

Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari sdělil, že z Íránu bylo na Izrael vypáleno více než 200 raket a dronů. Uvedl, že naprostá většina z nich byla zachycena, ale zatím neznámý počet raket na izraelské území dopadl. Při útoku bylo zraněno nejméně jedno dítě.

V pozdějším prohlášení Hagari řekl, že Írán nebo jeho spojenci vypálili na Izrael „více než 300 hrozeb různého typu“, ale „íránská hrozba se setkala se vzdušnou a technologickou převahou IDF spolu se silnou bojovou koalicí, která společně zachytila drtivou většinu hrozeb. Bylo zachyceno 99 procent hrozeb vyslaných na izraelské území, což je velmi významný strategický úspěch.“

Bývalý velvyslanec Spojených států při OSN a poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton útok komentoval pro CNN. Ačkoliv se Izraeli podařilo zlikvidovat naprostou většinu íránských střel, varuje před tím, aby se to považovalo za uspokojující výsledek, a vysvětluje proč.

„To, co jsme viděli dnes v noci, bylo masivním selháním izraelského a amerického odstrašení, masivní selhání,“ říká Bolton. Zmiňuje pak, v čem je problém ohledně těch několika střel, které dopadly na izraelské území.

„Zdá se, že je to velmi málo. Držme si palce, dokud nedostaneme konečné vyhodnocení, a díkybohu, pokud bude počet mrtvých nízký nebo žádný. A když už jsme u toho, poděkujme Georgi W. Bushovi za to, že odstoupil od smlouvy ABM z roku 1972 a uvolnil tak americké kapacity protiraketové obrany. Myslím, že je povinností Izraele a Spojených států obnovit odstrašení. To znamená, že podle definice by izraelská odpověď neměla být ‚přiměřená‘. Měla by být mnohem silnější… musíte protivníka naučit, že jakýkoli zisk, kterého může dosáhnout nějakým budoucím útokem, bude značně převýšen škodami, jež sám utrpí.“

Nebezpečí podle Boltona spočívá v tom, co by rakety při případném příštím útoku mohly nést.

„Téměř jistě žádná z těch raket neobsahovala jadernou hlavici. Nikdy však nemůžete vědět, kdy při dalším odpálení nějaká balistická raketa může jadernou hlavici obsahovat. Proto si myslím, že mezi mnoha cíli, které by měl Izrael zvážit, je i příležitost k destrukci íránského jaderného zbrojního programu. A doufám, že se prezident Biden nesnaží premiéra Netanjahua odradit od toho, aby to udělal. Pokud se mu to podaří a pokud se někdy v budoucnu ajatolláhům podaří provést to, co bývalý premiér Ariel Šaron nazval historií jaderného holokaustu, budeme vědět, koho vinit.“ 

Bolton soudí, že izraelský odvetný úder by měl mít za cíl íránská jaderná zařízení na obohacování uranu. Jejich umístění je dobře známé a Írán předvedl, že se ve svých snahách nehodlá nijak brzdit. Vypálil balistické a řízené střely a Izrael zachránila vyspělá protiraketová technologie. Pokud ale Írán zaútočí jadernými hlavicemi, Izrael by už takové štěstí mít nemusel. 

„Teď není čas hrát si na akademiky a posílat zprávy a signály. Toto je otázka síly. Lidé říkají, že se obávají širší války. Širší válka začala sedmého října. To nebyla izraelská válka proti Arabům nebo Palestincům, ale byl to útok Íránu na Izrael s využitím ‚strategie ohnivého kruhu‘ (snaha obklíčit Izrael na všech hranicích masivními zbraněmi a bojovníky, pozn. red.). To je strategické prostředí, kterému Izrael nyní čelí. A hlavní příčinou, loutkovodičem, je Írán. Kdybyste mu vzali jaderný potenciál, byl by to dramatický zásah do režimu, který by mohl stačit k jeho svržení,“ míní Bolton.

John Bolton také hovoří o tom, jak blízko je íránský režim vlastnictví jaderné bomby.

„Myslím, že asi 72 hodin, což je doba pro poslání peněz bankovním převodem do severokorejské centrální banky v Pchjongjangu a dá to Severokorejcům dost času na to, aby naložili pár hlavic na letadla a odletěli s nimi do Teheránu… Myslím, že bychom už měli mít dost zkušeností s chybnými zpravodajskými informacemi, abychom si nebyli tak jistí ohledně toho, jak velká část íránského programu obohacování uranu se skutečně provádí pod horou v Severní Koreji. Faktem je, že jsou velmi blízko a že jaderná dohoda z roku 2015 byla od počátku chybná, protože Íránu umožňovala jakoukoli míru obohacování uranu,“ uzavírá Bolton pro CNN. 

Přečtěte celý článek