Írán tvrdě odpoví na každou akci mířící proti jeho zájmům, řekl prezident Raísí

před 2 týdny 34

foto Ilustrační foto - Íránský prezident Ebráhím Raísí, 3. ledna 2024.

Teherán - Írán tvrdě odpoví na jakoukoli nepřátelskou akci namířenou proti jeho zájmům, prohlásil dnes íránský prezident Ebráhím Raísí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na íránskou polooficiální tiskovou agenturu ISNA. Izrael v pondělí varoval, že chystá odvetu za víkendový dronový a raketový útok Íránu na své území. "Kategoricky prohlašujeme, že sebemenší akce proti íránským zájmům se rozhodně setká s tvrdou, rozsáhlou a bolestivou reakcí proti každému pachateli," řekl Raísí v telefonickém rozhovoru katarskému emírovi Tamimu bin Hamad Sánímu.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi v pondělí večer řekl, že Izrael bude reagovat na útok, při němž Írán v noci na neděli vyslal na Izrael přes 300 bezpilotních letounů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu. Teherán akci označil za odvetu za vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna, který je připisovaný Izraeli a při němž zahynulo sedm příslušníků íránských revolučních gard včetně dvou generálů.

Íránský prezident v prohlášení, které vydala jeho kancelář a které cituje agentura AFP, zopakoval, že jeho země o víkendu "uplatnila právo na sebeobranu" a zaútočila na "centra", odkud byl 1. dubna veden útok na součást íránského velvyslanectví v syrském hlavním městě. Raísí dodal, že operace "měla za cíl potrestat agresora a byla úspěšná".

Rozsáhlý a bezprecedentní útok, který Írán vedl převážně z vlastního území, se Izraeli podařilo odrazit i díky zapojení zahraničních partnerů do obrany a nezpůsobil téměř žádné škody. Na protivzdušné obraně Izraele se aktivně podílely Spojené státy, Británie, Francie i Jordánsko.

Náměstek íránského ministra zahraničí Alí Bágherí Kaní v pondělí v íránské státní televizi řekl, že protiútok Teheránu po případné izraelské odvetě "bude otázkou několika vteřin, protože Írán nebude s odpovědí čekat dalších 12 dní".

Spojené státy předpokládají, že případná izraelská reakce na víkendový útok bude spíše omezená a zaměří se na klíčové cíle mimo íránské území, tedy na Íránem podporované spojenecké skupiny, jako jsou ozbrojené milice v Sýrii a v Iráku nebo šíitské hnutí Hizballáh v Libanonu. Stanici NBC to řekli čtyři nejmenovaní američtí představitelé, kteří však upozornili, že toto hodnocení vychází z rozhovorů s izraelskými činiteli ještě před íránským útokem a jejich postoj se mohl po víkendu změnit. Avšak skutečnost, že se útok obešel téměř beze škod a bez obětí, by podle citovaných zdrojů mohla přimět izraelskou vládu k méně agresivnímu přístupu.

Izrael mezitím ujistil arabské země v regionu, že jeho reakce na íránský útok je neohrozí, uvedla izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Některé země v regionu se totiž obávají, že by je Teherán v případě izraelského odvetného úderu mohl pohnat k odpovědnosti. Izrael podle této zprávy informoval spojence jako Jordánsko, Egypt a státy Perského zálivu, že svou odvetu provede tak, aby je Írán nemohl zahrnout do případného protiúderu.

Přečtěte celý článek