Írán zaútočil na Izrael. Je třetí světová válka blíž?

před 2 týdny 31

KOMENTÁŘ / Řada z nás ⁠– a nemusí to být ani novináři ⁠– strávila noc na neděli na izraelských a íránských serverech. Ne ze zvědavosti, ne z hyenismu. Potřebu vědět, jak postupuje íránský útok na Izrael, hnal hlubší pud: strach. Útok islámského a islamistického režimu na jedinou demokracii Středního východu znamená strmé zhoršení bezpečnosti celé planety. A přichází v době, kdy i bez něj byla v našem civilizačním okruhu nejhorší bezpečnostní situace od druhé světové války.

V době Google Translatoru člověk nemusí umět exotické jazyky. Já, kolegové v redakci i řada mých známých, jak jsem rozpoznával podle mailů a chatů, bděli a netrpělivě refrešovali stránky s izraelským a arabským zpravodajstvím. Ta nevyřčená otázka zněla: Bude z toho třetí světová válka?

Hlasy počínající války

Účet mustafajuha na síti X jásal: „Milí sionističtí Židé dnes v noci na příkaz Ali Ebn Abe Taleba nespí.“ O hodinu později dodává: „Amerika a západní země nyní pláčou nad Izraelem a odsuzují Írán za útok! Zato teroristická izraelská okupace spáchala v Gaze genocidní válku trvající 190 dní, a my jsme od těch pokrytců nic neslyšeli.“ My, kteří nad útokem šíleného íránského režimu ajatolláhů nejásáme, jsme ale sledovali spíše izraelské zdroje informací. Protože už několik dní předem varovala CIA Izrael, že Írán udeří. Stalo se. A asi každý z naší kultury ví, že se svět dostal ještě o krok blíž ke katastrofě.

Věcně je situace jasná a čitelná. V Damašku 1. dubna zemřelo násilnou smrtí několik představitelů íránských revolučních gard, elitních jednotek krvavé íránské teokracie. Izrael se sice k útoku nepřihlásil, ale nikdo na planetě nepochyboval, že velitele elitních jednotek ajatolláhů zlikvidovaly jeho bezpečnostní síly. Pak se čekalo na odvetu – a přišla třináctého dubna večer.

Írán proti Izraeli vyslal více než stovku dronů, každý s dvaceti kily trhavin na palubě. Už kolem půlnoci se ale objevily zprávy o startu raket. Jde o plné zahlcení protivzdušné obrany cíle. Nejprve vyletí (nejpomalejší) drony, po nich trochu rychlejší střely s plochou dráhou letu a nakonec rychlé balistické rakety. Pokud útočníkovi klapne načasování, udeří všechny tři zbraňové složky útoku v jeden moment a zahltí protivzdušnou obranu chránící cíl. Většinu se nakonec podařilo sestřelit.

Svatá země pod palbou

Ať už je jako včera cílem ukrajinská elektrárna, nebo jako v noci izraelská města: cíl zůstává následkem kombinovaného útoku odkrytý. V 00:30 místního času, tedy půl hodiny před půlnocí našeho času, Izrael uzavřel svůj vzdušný prostor. Izraelské servery publikovaly pokyny pro občany. Pokyny ukazují, že oficiální místa počítají s delší dobou, kdy budou Izraelci muset být v krytech. 

Nezkušenému čtenáři ta slova nahánějí strach: „Voda: Doporučuje se zásobit se lahvemi minerální vody nebo vody z kohoutku, která nestojí déle než pět dní. Množství by mělo vystačit alespoň na čtyři litry na osobu a den (dvě velké lahve). Sáčky na zvracení: Při vícenásobném zvracení je dobré mít sáčky, které lze dobře uzavřít. Zápach zvratků je štiplavý a rychle se rozptýlí, což může u ostatních obyvatel útulku způsobit těžkou nevolnost. Neskladujte v úkrytu hořlavé, nebezpečné a toxické materiály nebo skleněné a keramické předměty, které se mohou rozbít. Ujistěte se, že se úkrytové dveře a únikový poklop správně zavírají a otevírají a že je přítomen i uzavíratelný kryt větracího otvoru, který musí být v případě nouze uzavřen.“ Izrael se připravuje na dlouhé obléhání.

Tři dopady

Útok Íránu má nejméně tři extrémně hrozivé dopady. Především vyvolá zásadní zhoršení bezpečnostní situace na Blízkém východě. Čistě psychologickými mechanismy lze počítat s nárůstem aktivit Hamásu, Hizballáhu, Islámského džihádu v Palestině, Húsíů a všech možných dalších představitelných islamistických bojůvek a teroristických skupin. Otevřený íránský útok vedený z íránského území, ne jako obvykle prostřednictvím Hizballáhu z Libanonu, bude pro všechny nebezpečné islamistické bojůvky povzbuzením a signálem, aby se k útoku Íránu přidaly.

Cílem samozřejmě nemusí být jen Izrael, již nyní jsou ohroženy všechny lodě v dostřelu islamistů, a samozřejmě může íránský útok povzbudit i dosud „spící“ islamistické teroristy mezi evropskými přistěhovalci. Včetně těch druhé a dnes už i třetí generace. 

Druhým téměř jistým následkem útoku na Izrael bude oživení vojenské aktivity okupačních ruských vojsk na Ukrajině. Putin vítá každý, i sebemenší problém, který Západu brání soustředit se na Ukrajinu a na vojenskou pomoc ukrajinskému národu už dva roky vražděnému ruskými vojáky. Ano, je jisté, že útok islamistů na židovský stát vzbudí v západní Evropě a především v Americe větší pozornost než válka na východě Evropy. 

A konečně třetí – vůbec netuším, nakolik reálná – hrozba je, že stejně jako Rusko využije íránský útok na Izrael Čína. Že kvůli na Izrael vázané pozornosti Ameriky zahájí čínští komunisté útok na Tchaj-wan, protože stejně jako Rusko je Čína Americe emočně vzdálenější než Izrael.

Bude třetí světová?

Kumulace krizí útokem ajatolláhů na Izrael dosáhla bodu, u kterého nikdo z nás neví, zda není za návratovou mezí. Zda nespustí proces nevratně vedoucí ke globálnímu konfliktu, vrcholícímu jadernou apokalypsou. První noc útoku na Izrael nevypadá příliš nadějně. Z toho, co ajatolláhové rozpoutali, světový konflikt může vzniknout snadno. Sleduji izraelské zpravodajství minutu po minutě.

01:30 – Íránská vyslankyně při OSN napsala na síti X, že „íránská vojenská akce byla reakcí na izraelskou agresi proti íránským diplomatickým misím v Damašku, podle ní „pro nás věc skončila. Pokud izraelský režim udělá další chybu – íránská reakce bude přísnější. Toto je konflikt mezi Íránem a Izraelem, USA se musí držet stranou.“ Mezitím Írán pohrozil Jordánsku, aby nepomáhalo Izraeli při likvidaci dronů a řízených střel, které Írán vypustil, a varoval, že pokud tak učiní, bude dalším cílem útoků.

01:38 – Mluvčí IDF potvrzuje: Rakety z Íránu do Izraele byly odpáleny.

01:40 – USA sestřelily desítky dronů nad Jordánskem a Irákem.

01:43 – letecký poplach vyhlášen v Beer Sheva, Dimoně, na jihu Izraele.

01:45 ⁠– Poplach vyhlášen také v Judeji, Samaří a Aravě. IDF – izraelská armáda – vystřelila antirakety proti balistickým střelám.

01:53 – Poplach po celé zemi, včetně oblasti Beer Sheva, Golanských výšin, Jeruzaléma, Judeje a Samaří.

02:05 – Agentura Reuters hlásí od „regionálních bezpečnostních činitelů“, že jordánské stíhačky sestřelují desítky íránských dronů letících směrem k Izraeli.

A izraelská armáda postuje na síť X obrázek – mapku, kde je všude vyhlášen poplach. Alarmy je pokryto prakticky celé území Izraele. Írán ten útok myslí smrtelně vážně. 

02:19 ⁠– Vysocí izraelští představitelé uvedli, že „zachytili 99 % íránské akce, byli jsme na ni připraveni“. Podle nich „skutečnost, že Írán poprvé střílí ze svého území na Izrael, vyžaduje rozhodnou reakci. Přijde brzy“.

Z druhé strany

02:20 ⁠– Oficiální íránský účet na X – iraninarabic_ir ⁠– píše: „Radost Palestinců z íránských raket.“ A k tomu video.

02:23 ⁠– Proislamistický účet mustafajuha, který jsem citoval, na síti X jásá: „Rakety létající nad mešitou Al-Aksá.“ A k tomu video ukazující, že bohužel nelže.

Přečtěte celý článek