Íránský útok Izraeli pomůže. Kongres projedná uvolnění miliardové pomoci

před 2 týdny 33

Po týdnech napětí kvůli válce proti Hamásu nyní íránský útok posílil izraelskou zahraniční pozici, jak se ukázalo ve chvíli, kdy kvůli jeho obraně zapojili své síly jeho spojenci. Kongres prý dokonce zvažuje, že v návaznosti na raketový a dronový útok Íránců odblokuje miliardový balík pomoci pro napadenou zemi.

Vztahy se spojenci a mezinárodní pozice Izraele, narušené válkou v Gaze, se po masivním útoku Íránu výrazně upevnily, píše blízkovýchodní analytik a komentátor Ron Kampeas pro web The Times of Israel. Povšiml si, že k jejich obnově a posílení došlo nyní ve vztahu ke Spojeným státům, k Británii, Francii i Jordánsku.

Zatímco dříve prezident Joe Biden během předchozích měsíců opakovaně kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za průběh masivní vojenské operace v Gaze a humanitární krizi, která tam panuje, nyní se pevně postavil na jeho stranu, i když požaduje, aby Izrael vůči Íránu neprovedl odvetný úder.

Po boku ozbrojených sil USA se navíc do obrany Izraele zapojily také další, výše zmiňované země, které jeho postup v Gaze dříve rovněž silně kritizovaly. Společně prý nyní budou usilovat o diplomatickou izolaci Íránu. Jeho útok patrně bude působit jako varování pro další arabské země v tom smyslu, že Írán představuje skutečný zdroj ohrožení stability na Blízkém východě.

Mnozí republikánští a demokratičtí zástupci v americkém Kongresu po íránském útoku rovněž vyslovili Izraeli podporu a šéf americké republikánské většiny Steve Scalise podle agentury Reuters prohlásil, že nyní budou přednostně usilovat o uvolnění prostředků na pomoc napadené zemi.

Není přitom jasné, zda měl na mysli uvolnění 14 miliard dolarů v rámci balíku financí, jehož projednání ve Sněmovně reprezentantů dlouhodobě brání malá skupinka republikánských zástupců a který zahrnuje také desítky miliard určených na pomoc Ukrajině a pro Tchaj-wan.

Írán v noci na neděli podnikl proti Izraeli rozsáhlý raketový a dronový útok. Podle izraelské armády na něj v noci vyslal 300 dronů a raket, z nichž 99 procent bylo sestřeleno a ke ztrátám na životech patrně nedošlo. Útok byl podle Teheránu reakcí na nedávný izraelský úder proti íránskému konzulátu v Damašku.

Podle izraelských činitelů, na které se odvolává list The New York Times, byla většina dronů a raket vypuštěna přímo z íránského území, i když malý počet startoval také z Iráku a Jemenu. Šlo o první útok vedený proti Izraeli přímo z íránského území. Mezi oběma zeměmi dlouhodobě panuje nepřátelství.

Přečtěte celý článek