Islámská výzdoba v Německu, města nasvícením oslaví ramadán. V Rakousku muslimové narazili

před 1 měsíc 62

Každý, kdo se bude od 10. března do 9. dubna procházet ulicemi čtvrtého největšího města v Německu, uvidí zářící půlměsíce, hesla „Kareem“ a „ramadán“. Milionový Kolín nad Rýnem má jednu z nejpočetnějších muslimských komunit v Německu a přibližně 35 mešit, píše Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní počasí na Sněžce: Vrchol hory zasáhl orkán, horská služba varuje i před ledovkou

Ve Frankfurtu žije až 150 tisíc muslimů, kteří tvoří téměř 15 procent celkové populace. Centrum města zdobí zlaté hvězdy, zářící půlměsíce i barevné orientální lucerny. Všemu navíc dominuje obrovský nápis „Happy Ramadan“ (šťastný ramadán).

Vzorem pro světelnou výzdobu se oběma německým městům stala britská metropole Londýn. Tam ramadánový světelný řetěz pověsili loni u Piccadilly Circus.

Zatímco osvětlení ve Frankfurtu bude daňové poplatníky stát až 100 000 eur (v přepočtu 2,53 milionu korun), výzdoba v Kolíně je financována z darů.

Ve Vídni vzbudil nápad vyzdobit město během ramadánu prudký odpor. S projektem přišla strana turecké menšiny SÖZ. Ve Vídni je totiž islám s 200 000 věřícími druhým největším náboženstvím po římskokatolické církvi, píše web deníku Heute.

„Výzdoba osvětlením během ramadánu nepřipadá v úvahu. Podle mého názoru je nápad známkou nepochopené tolerance a zcela špatným signálem,“ uvedla rakouská ministryně pro integraci Susanne Raabová. „Lidé, kteří k nám přicházejí a žijí s námi, se musí přizpůsobit hodnotám většinové společnosti a ne naopak,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nehoda boeingu na letišti v Houstonu

Přečtěte celý článek