Ivan Hlas oslaví své 70. narozeniny jarním turné s názvem Pramínek času

před 1 měsíc 47

foto Ilustrační foto - Písničkář Ivan Hlas na odpolední zkoušce před večerním koncertem nazvaným Národ sobě, kultura tobě, který 27. února 2021 bude přenášen z Národního divadla v Praze. Na akci vystoupí sóloví umělci i kapely mnoha žánrů.

Praha - Písničkář Ivan Hlas oslaví své 70. narozeniny, které připadnou na 10. května, sérií komorních koncertů názvem Pramínek času s formací Ivan Hlas Trio. Turné po České i Slovenské republice pojmenované po loňském albu zahájí 9. dubna vystoupení v pražské Malostranské besedě, kde se uskuteční křest stejnojmenné vinylové desky. V květnu pak ČT Art představí v režii Aleny Činčerové celovečerní dokument, který o Hlasovi natočila v předchozích měsících. ČTK dnes o tom za umělce informovala Zuzana Hanousková.

"Vinyl, stejně jako předchozí CD Pramínek času, nabídne průřez tvorbou z více než pěti dekád a s lehkou nostalgií provede posluchače harmoniemi všednodennosti. Původních 16 písní, které trio nahrálo ve studiu živě na jeden zátah, se na nosiči nově rozšíří na 20 skladeb," uvedla Hanousková.

Na turné se Hlas představí se spoluhráči Norbim Kovácsem (kytara, zpěv) a Olinem Nejezchlebou (violoncello). "Komorní sestava vznikla z původní formace Růžový brejle. Hudebníci v triu přináší mix žánrů – od hospodského blues a městských balad, přes melodické názvuky etna a jiné, které výrazově spojuje radost z obyčejného spolubytí na pódiu a interpretace pohledů na obrazy ze všedního života," podotkla Hanousková.

V roce 1968 Hlas založil školní skupinu The Mice a v roce 1971 společně s Janem Velebou Žízeň. Později založil a vedl skupiny Navi Papaya, Ivan Hlas a Nahlas. Hrál i s kapelou Yo Yo Band a s Ondřejem Hejmou. Proslavil se především písněmi k filmu Šakalí léta, za něž v roce 1993 obdržel Českého lva za nejlepší hudbu. Je držitelem dvou cen Akademie populární hudby a autorem řady hitů jako například Malagelo, Karlín nebo Miláčku, vrať se. Žádný z jeho koncertů se neobejde bez písně Na kolena.

Hlas vyrůstal v pražské čtvrti Hanspaulka, líhni proslulých dejvických kapel. Před 14 lety představil audioknihu se svou literární prvotinou Za barevným sklem, kterou načetl společně s Ondřejem Vetchým. Dalším jeho literárním počinem byl například výběr z jeho přibližně čtyř stovek textů, který vyšel v roce 2016 pod názvem Miláčku, vrať se.

Mnoho svých textů napsal pro jiné interprety. Jde třeba o píseň Karviná z repertoáru Yo Yo Bandu a hit Kamila Střihavky Země vzdálená. V roce 1997 byl s Ivanem Králem, Davidem Kollerem a Karlem Šůchou členem projektu Alias.

Přečtěte celý článek