Ivan Mikloš, bývalý ministr financí, který zavedl Slovensko do eurozóny: Bez eura bychom na tom byli hůř

před 1 měsíc 55

Slovensko přijalo společnou evropskou měnu před patnácti lety. Tehdy šlo o vyvrcholení snah bývalého ministra financí Ivana Mikloše, jenž nyní v rozhovoru pro měsíčník FORUM 24+ říká, že bychom euro neměli považovat za to nejdůležitější z hlediska toho, zda se bude ekonomice dařit. Důležitější podle něj je, zda země provádí rozumnou a zodpovědnou ekonomickou politiku. „V případě Česka převažují plusy nad minusy,“ tvrdí nicméně o možném vstupu České republiky do eurozóny.

V Česku to leckdy působí, jako by debata o společné evropské měně byla teprve na začátku. Stejně jako ta slovenská je i česká ekonomika malá, otevřená a silně navázaná na velké trhy typu Německa. Převažují výhody nad nevýhodami?

Česká a slovenské ekonomika nejsou moc rozdílné. Jsem přesvědčený, že přijetí eura na Slovensku bylo dobrým a pozitivním krokem. Pokud bychom euro neměli, tak bychom na tom s velkou pravděpodobností byli hůře. Netroufám si vyvozovat nějaké striktní závěry vůči České republice, ale minimálně z toho, co jsem řekl, vyplývá, že si v principu myslím, že v případě České republiky převažují plusy nad minusy. Existují i náklady a rizika, euro je kromě měny i mince a každá mince má dvě strany.

Jedním z argumentů, proč by Česká republika neměla přijmout euro, je, že by se připravila o flexibilní měnový kurz a vlastní měnovou politiku. Je to dostatečný argument?

V případě malé a otevřené ekonomiky je nezávislá měnová politika do značné míry fiktivní. Nejde mít…

Přečtěte celý článek