Izrael dokončí likvidaci všech praporů Hamásu, i v Rafáhu, řekl Netanjahu

před 3 týdny 33

foto Ilustrační foto - Palestinci ve městě Rafáh v Pásmu Gazy poničeném izraelskými nálety, 23. února 2024.

Tel Aviv - Izrael dokončí likvidaci všech praporů palestinského hnutí Hamás včetně těch v Rafáhu na jihu Pásma Gazy a nic tomu nezabrání. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Před spuštěním rozsáhlé vojenské operace v Rafáhu, kam se z ostatních částí Pásma Gazy po začátku konfliktu uchýlil velký počet civilistů, varuje Izrael řada zemí mezinárodního společenství, ale i jeho blízcí spojenci.

"Neexistuje žádná síla na světě, která by nás zastavila. Mnozí se nás sice pokouší odradit, ale to nepomůže. Protože to, co nepřítel udělal, to už nikdy víc neudělá," prohlásil Netanjahu. "Chráníme existenci země, která je zároveň osobní existencí každého z vás, našich rodin, vašich přátel, ale i budoucích generací," dodal Netanjahu v projevu k nově odvedeným vojákům na základně v centrálním Izraeli.

Izrael předpokládá, že se v Rafáhu ukrývá vedení Hamásu a je tam zadržována část rukojmích unesených při teroristickém útoku hnutí a jeho spojenců loni v říjnu. Netanjahu už v pondělí bez podrobností uvedl, že izraelská vláda má datum zahájení operace v Rafáhu.

Před začátkem ofenzivy plánuje Izrael evakuovat z Rafáhu civilisty a izraelské ministerstvo obrany v pondělí vypsalo výběrové řízení, v němž hledá dodavatele stanů. Těch nakoupí 40.000, informoval dnes s odvoláním na nejmenovaného představitele server The Times of Israel (ToI).

Do Rafáhu u hranic s Egyptem se před boji v jiných částech Pásma Gazy uchýlil více než milion Palestinců, což představuje polovinu populace oblasti. Mezinárodní společenství, včetně nejbližšího spojence Izraele, kterým jsou Spojené státy, dává najevo obavy z toho, že izraelský vpád do Rafáhu bude znamenat velké ztráty na životech.

Válka v Pásmu Gazy trvá více než šest měsíců. Hamás, který USA a EU považují za teroristickou organizaci, zaútočil 7. října na komunity v jižním Izraeli, kde ozbrojenci zabili asi 1200 lidí a dalších zhruba 250 unesli. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna asi polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V zajetí je podle agentury Reuters stále 133 rukojmích.

Izraelská ofenziva si podle dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví spravovaného Hamásem vyžádala životy nejméně 33.360 Palestinců, z toho 153 za posledních 24 hodin, a dalších 75.993 jich bylo zraněno.

Přečtěte celý článek