Izrael umožní evakuaci civilistů z Rafáhu. Pobývá zde údajně milion lidí a deset tisíc bojovníků Hamásu

před 2 měsíce 81

Izraelská armáda před zahájením pozemní ofenzivy v Rafáhu vypracuje plán a umožní evakuaci tamních civilistů tak, jak to dělala dříve i na jiných místech v Pásmu Gazy. Podle serveru The Times of Israel (ToI) to v úterý řekl náčelník generálního štábu Herci Halevi. Před vstupem izraelských vojáků do Rafáhu opět varovala OSN.

Tel Aviv 23:29 13. února 2024

V Rafáhu se ukrývá většina obyvatel oblasti, kteří za uplynulé čtyři měsíce prchli před boji z jiných částí Pásma Gazy, kde vede Izrael válku proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok ze 7. října.

„Víme, že je pro nás obtížnější bojovat v prostředí, kde je více než milion lidí a dalších 10 000 bojovníků Hamásu,“ řekl náčelník generálního štábu Halevi na tiskové konferenci.

Armáda podle něj v minulých fázích války prokázala, že dokáže obyvatelstvo od bojů izolovat. „Máme na to schopnosti. Udělali jsme to v Gaze, udělali jsme to v Chán Júnisu, udělali jsme to v táborech uprostřed (pásma),“ řekl šéf armády.

Izraelci osvobodili dva rukojmí v Pásmu Gazy. Zaútočili na Rafáh, kde se tísní přes milion uprchlíků

Číst článek

Podle úterní bilance úřadů v Gaze, které ovládá Hamás, pokládaný EU a USA za teroristickou organizaci, zemřelo v důsledku bojů od října nejméně 28 473 Palestinců, většinou žen, dětí a mladistvých. Podle Izraele tato statistika zahrnuje také nejméně 10 000 zabitých bojovníků Hamásu. Informace válčících stran nelze nezávisle ověřit.

„Říkám na tomto místě, že obyvatelům Rafáhu bude umožněno se z oblasti evakuovat,“ řekl Halevi. „Není správné, aby byli občané, obyvatelé, rodiny v oblasti bojů. Kdy se tak stane? Jak se to stane? O tom rozhodneme, až přijde čas,“ dodal.

Varování před masakrem

Před vstupem armády do Rafáhu bez jasného plánu na evakuaci civilistů Izrael důrazně varuje mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy. Podle zprávy listu Wall Street Journal navrhl Izrael jako jednu z možností postavení 15 stanových městeček po 25 000 stanech po téměř celé délce pobřeží pásma.

„Vojenské operace v Rafáhu by mohly vést v Gaze k masakru. Mohly by také přivést do záhuby již tak křehkou humanitární operaci,“ uvedl zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths. „Chybí nám bezpečnostní záruky, dodávky pomoci i personální kapacity, abychom tuto operaci udrželi nad vodou,“ uvedl v úterní zprávě.

Tady v podzemí držel Hamás rukojmí. Reportérku CNN vzali Izraelci na místo ‚hororu‘

Číst článek

„Mezinárodní společenství již varovalo před nebezpečnými důsledky případné pozemní invaze do Rafáhu. Izraelská vláda nemůže tyto výzvy nadále ignorovat,“ dodal Griffiths.

Před „ničivými důsledky“ plnohodnotné ofenzivy v Rafáhu v úterý varoval také generální tajemník OSN António Guterres. Vyjádřil také naději, že se podaří vyjednat dohodu o příměří a propuštění izraelských rukojmích, která by takové ofenzivě zabránila.

V Káhiře se v úterý v rámci dalšího kola zprostředkovaných rozhovorů setkali zástupci Izraele, Spojených států, Kataru a Egypta, jednání však podle Reuters skončilo bez výrazného pokroku.

Zdroj blízký kanceláři izraelského premiéra serveru ToI řekl, že izraelská delegace, kterou vedli šéf tajné služby Mossad David Barnea a ředitel bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar, jela do Egypta „naslouchat“ a nepředložila nové návrhy.

ČTK

Přečtěte celý článek