Izrael v Gaze zabil dalších 40 bojovníků Hamásu, zemřeli tři izraelští vojáci

před 2 měsíce 67

foto Ilustrační foto - Následky izraelského vzdušného úderu na předměstí Bejrútu, při kterém byl zabit zástupce šéfa politického křídla hnutí Hamás a vedoucí představitel této radikální palestinské skupiny v Libanonu Sálih Arúrí. 2. ledna 2024. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Tel Aviv - Izraelská armáda oznámila, že na jihu a v centrální části Pásma Gazy za posledních 24 hodin zabila víc než 40 teroristů z palestinského hnutí Hamás. Při bojích v pondělí zemřeli také další tři její vojáci včetně velitele, čímž se počet padlých izraelských vojáků v této válce zahájené útokem Hamásu na Izrael 7. října zvýšil na 232. Úřady v Gaze, ovládané Hamásem, dnes oznámily, že v důsledku války zemřelo 28.473 Palestinců, většinou žen, dětí a mladistvých, a na 68.150 dalších bylo zraněno, informovala agentura AFP.

Izraelská ofenziva se soustředí na "upevnění pozic" ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde podle dnešního oznámení zabila armáda více než 30 bojovníků Hamásu. Další desítku zneškodnila za posledních 24 hodin v centrální části Pásma Gazy, část z nich se právě připravovala k útoku protitankovou střelou, uvedl dnes armádní mluvčí. V Chán Júnisu vojáci také zničili dva sklady zbraní Hamásu.

Izraelská armáda i v pondělí uvedla, že na jihu Pásma Gazy zabila "mnoho teroristů". Vládní mluvčí pak řekl, že od října zabili vojáci na 12.000 bojovníků Hamásu. Minulý týden premiér Benjamin Netanjahu tvrdil, že izraelští vojáci zničili na 75 procent bojových jednotek Hamásu a že mají vítězství "na dosah" do několika měsíců. Deník The New York Times ale poté s odkazem na zdroje z americké tajné služby napsal, že izraelská armáda zabila méně bojovníků Hamásu, než tvrdí Netanjahu, a že podle jejího odhadu zabila asi třetinu ozbrojenců hnutí.

Tři izraelští vojáci v pondělí zemřeli při výbuchu v budově východně od Chán Júnisu, další dva vojáci přitom byli vážně zraněni. Právě v oblasti Chán Júnisu, který leží několik kilometrů severně od Rafáhu, se soustředí v posledních týdnech největší boje. Izraelské údery ale míří i do oblasti Rafáhu, kam utekl před boji víc než milion Palestinců.

V noci na pondělí v Rafáhu při izraelském bombardování zemřelo sedm desítek lidí při akci, jejímž cílem bylo podle armády osvobození dvou rukojmích. Tito dva starší muži byli navzdory víc než čtyřem měsícům v zajetí v relativně dobrém zdravotní stavu, což přičetli tomu, že je Hamás držel v domě, a ne v tunelech, kde je zřejmě většina z asi 130 lidí unesených palestinskými ozbrojenci 7. října z izraelského pohraničí. Celkem tehdy unesli na 253 lidí, stovku propustili při jediném příměří koncem listopadu, kdy Izrael propustil 240 palestinských vězňů.

V posledních několika týdnech roste mezinárodní tlak na dohodu o příměří, kterou se snaží mezi Izraelem a Hamásem zprostředkovat Katar, Egypt a Spojené státy. Důvodem je katastrofální humanitární situace v Pásmu Gazy, kde podle úřadů OSN hrozí hladomor, a také obavy z postupu izraelské armády do oblasti Rafáhu, kde přebývá přes milion lidí, velká část z nich v provizorních přístřešcích.

Rozhovory o dohodě o příměří mají dnes pokračovat v Káhiře, kde má jednat mimo jiné šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns a šéfové tajných služeb Izraele David Barnea a Ronen Bar.

Izraelský premiér Netanjahu tento týden zopakoval, že válka Izraele neskončí, dokud jeho armáda nezničí Hamás, což ale mnozí považují za nereálné.

Přečtěte celý článek