Izraeli kryl v noci záda dřívější nepřítel. Vedle Američanů pomohli Francouzi i Britové

před 2 týdny 29

Americká i izraelská rozvědka pár dní před nočním útokem varovaly, že Írán chystá útok na Izrael. Že se chce pomstít za útok na íránský konzulát v syrském Damašku, z nějž viní izraelské síly. Obavy se naplnily, židovský stát byl ale připraven.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry mohutného íránského útoku. Rakety nad nejposvátnější oblastí a izraelská obrana v akci

Írán vyslal na Izrael přes 300 dronů a balistických střel. Po dlouhých letech tak došlo k opravdové konfrontaci tradičních blízkovýchodních rivalů. Izrael s Íránem si totiž tradičně vyřizují účty na území jiných států, obvykle v Sýrii nebo Iráku.

Noční útok měl tedy spíše zastrašující charakter. Izraelská protivzdušná obrana tvrdí, že zachytila drtivou většinu střel a dronů. List Jerusalem Post uvedl, že íránský útok poškodil vojenskou základnu a vážně zranil beduínskou holčičku. Nikdo ale nezemřel.

Snad i díky včasné a komplexní kooperaci Izraele a jeho spojenců. Židovský stát v noci podpořily zejména Spojené státy, které některé drony a střely Íránu samy sestřelily. V akci byly také americké stíhačky. Jejich tradiční práci v době útoku zastala letadla Velké Británie.

Během útoku pak s Izraelci úzce kooperovali také Francouzi, kteří mají v oblasti Blízkého východu rovněž vlastní námořnictvo. Londýn i Paříž se také podílely na sestřelování vzdušných cílů. Ostatně už od minulého roku působí v regionu Rudého moře západní bezpečnostní koalice, což nynější kooperaci při odrážení íránského úderu bezesporu usnadnilo.

Izrael se ale mohl v noci spolehnout také na svého východního souseda – Jordánsko zpřístupnilo Izraelcům vzdušný prostor, aby měl židovský stát více času na zničení íránských střel a dronů. Agentura Reuters dokonce informovala, že jordánské stíhačky se podílely na sestřelování íránských dronů.

Z historického pohledu se jednalo o významnou pomoc, protože Jordánsko se snažilo Izrael v minulosti opakovaně vymazat z mapy. Mír obě země po letech sporů a válek podepsaly v roce 1994. „Z nepřítele se stal spojenec. Jordánsko je důležitý partner Izraele,“ konstatoval Jerusalem Post.

Za Íránem stáli tradiční spojenci

Ani Írán ale nebyl v noci na útok na Izrael sám. Podpořily ho jeho proxy armády, které má rozmístěné po celém Blízkém východě. Do útoku se zapojil například libanonský Hizballáh, se kterým se Izrael už měsíce ostřeluje.

A své rakety na židovskou zem vyslali také jemenští rebelové Hútiové, kteří Izraeli loni vyhlásili válku. Jejich zvýšená aktivita a ohrožování lodí v Rudém moři už měsíce zaměstnává zmíněnou západní námořní bezpečnostní koalici. Jemenské rebely nesponzoruje nikdo jiný než Írán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Írán zadržel loď napojenou na Izrael

Přečtěte celý článek