Izraelská armáda podle médií zabití synů šéfa Hamásu nekonzultovala s premiérem

před 3 týdny 32

foto Ilustrační foto - Palestinský premiér Ismáíl Haníja.

Tel Aviv - Izraelská armáda dopředu nenkonzultovala s premiérem Benjaminem Netanjahuem vzdušný úder v Pásmu Gazy, při kterém zabila tři syny šéfa palestinského radikálního hnutí Hamás Ismáíla Haníji. Napsala o tom dnes izraelská média. Útok armáda provedla v koordinaci s bezpečnostní službou Šin Bet.

Server Walla s odvoláním na vysoce postavené izraelské činitele napsal, že premiér Netanjahu ani ministr obrany Joav Galant nebyli o chystaném úderu informováni v předstihu.

O život při útoku přišli Haníjovi synové Amír, Muhammad a Házim. Podle armády byli terčem kvůli tomu, že byli identifikováni jako bojovníci, nikoliv kvůli svém příbuzenskému vztahu s lídrem militantní skupiny. Izraelská armáda nekomentovala zprávy, že při úderu zahynula také čtyři z Haníjových vnoučat. Kancelář izraelského premiéra zprávu serveru Walla nekomentovala.

Zabití významného člena Hamásu by podle agentury Reuters mohlo zkomplikovat rozhovory o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných palestinskými ozbrojenci v Pásmu Gazy. Předpokládá se, že rukojmích zůstává v zajetí 133.

Haníja uvedl, že Hamás má "jasné a konkrétní" požadavky ohledně potenciální dohody o klidu zbraní. "Nepřítel by byl bláhový, kdyby si myslel, že útok na mé syny v době, kdy jednání vrcholí, a předtím, než hnutí pošle svou odpověď, přiměje Hamás ke změně postoje," řekl ve středu Haníja.

Hamás požaduje ukončení izraelské ofenzivy, stažení izraelských sil a umožnění vysídleným Palestincům vrátit se do svých domovů na severu Pásma Gazy.

Izrael požaduje propuštění rukojmích, ale tvrdí, že válku neukončí, dokud nebude Hamás vojensky poražen. Zároveň izraelská vláda ujistila, že proto stále plánuje vpád do Rafáhu na jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem. Právě do Rafáhu se přitom uchýlil více než milion Palestinců, kteří uprchli před boji v jiných částech Pásma. Obavy z velkých civilních ztrát na životech v případě invaze do Rafáhu vyjádřila značná část mezinárodního společenství, včetně Spojených států, které jsou nejbližším spojencem Izraele.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci tohoto islamistického hnutí a jeho spojenců povraždili v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V souvislosti s izraelskými údery podle úřadů spravovaných Hamásem zemřelo dosud v Pásmu Gazy téměř 33.500 Palestinců.

Přečtěte celý článek