Izraelská armáda zahájila operaci v Násirově nemocnici. Tvrdí, že tam Hamás držel rukojmí

před 2 měsíce 63

Izraelská armáda zahájila operaci v Násirově nemocnici v Chán Júnisu, v největší nemocnici na jihu Pásma Gazy. Informovala podle Reuters izraelská armáda. Ta tvrdí, že tam hnutí Hamás drželo lidi unesené 7. října z izraelského pohraničí. Už ráno se objevily nepotvrzené zprávy o vstupu vojáků do nemocnice. Reportér Al-Džazíry uvedl, že armáda stanovila ultimátum do sedmi hodin ráno místního času, aby se evakuovali lidé ukrývající se před boji.

Gaza 14:53 15. února 2024

Izraelská armáda v pásmu Gaza

Izraelská odveta si podle úřadů v Gaze ovládaných Hamásem dosud vyžádala životy nejméně 28 663 Palestinců a na 68 395 Palestinců bylo při masivním bombardování a pozemní operaci zraněno (ilustrační foto) | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

„Provádíme přesné cílené operace, jako v minulosti, tam, kde by podle tajných služeb mohla být těla rukojmích,“ uvedla izraelská armáda. Palestinské úřady ovládané hnutím Hamás předtím informovaly, že vojáci vnikli na pohotovost nemocnice a násilím vyhání civilisty a zdravotníky.

USA zkoumají izraelské nálety v Gaze. Podle amerického deníku prověřují i použití bílého fosforu

Číst článek

Podle Al-Džazíry před tím buldozerem zbořili zeď v jedné části areálu a nařídili zdravotníkům přemístit pacienty z intenzivní péče do jiné budovy.

Reportér Al-Džazíry ráno hovořil o „těžké palbě“ a o tom, že tam lékaři a zdravotní sestry s pacienty mají v malých skupinách procházet kontrolami a opouštět budovu. Mnoho mladých mužů podle něj vojáci zatkli.

Ve středu BBC s odvoláním na palestinské zdroje uvedla, že armáda nařídila tisícům lidí se z nemocnice evakuovat. Armáda uvedla, že pro odchod zřídila bezpečný koridor, což ale popřely zdroje televize Al-Džazíra, podle níž bylo několik lidí při evakuacích postřeleno.

Podle BBC se ve středu na sociálních sítích objevila videa, na nichž v okolí nemocnice zní z amplionů v arabštině výzvy k evakuaci, zatímco nad nemocnicí letí dron.

Podle organizace Lékaři bez hranic, jejíž zdravotníci jsou také v Násirově nemocnici, ale Palestinci neví kam se evakuovat. „Ptají se nás, kde je bezpečno? Kam máme jít?“ uvedla v prohlášení MSF její koordinátorka pro Gazu Lisa Macheinerová.

Podle MSF Palestinci v Pásmu Gazy nemohou na sever, protože jim v tom brání izraelská armáda, která na cestách zřídila kontrolní stanoviště. Dál na jih do oblasti Rafáhu u egyptských hranic se bojí, jelikož tam armáda v poslední době zesílila letecké údery a chystá tam rozsáhlou pozemní operaci. V této oblasti je už přitom přes milion lidí, kteří tam od října uprchli před boji z jiných částí tohoto palestinského území.

Velké obavy ohledně Násirovy nemocnice vyjádřil už ve středu šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, který tuto nemocnici označil za „páteř zdravotnického systému v jižní Gaze“. Zástupci WHO podle něj v posledních dnech ztratili kontakt s tamními zdravotníky kvůli bojům v okolí areálu.

Biden rozhodl o ochraně Palestinců v USA před deportací na příštích 18 měsíců. Týká se to 6000 lidí

Číst článek

I do dalších nemocnic v Pásmu Gazy už dříve vstoupila izraelská armáda, která tvrdí, že je využívá Hamás, který pod nimi má útočiště v síti tunelů, jež vedou celým Pásmem Gazy. Proti Hamásu vede Izrael válku od 7. října, kdy palestinští ozbrojenci pronikli z Gazy do izraelského pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a dalších 253 unesli.

Izraelská odveta si podle úřadů v Gaze ovládaných Hamásem dosud vyžádala životy nejméně 28 663 Palestinců a na 68 395 Palestinců bylo při masivním bombardování a pozemní operaci zraněno. Tyto údaje, které nerozlišují mezi civilisty a bojovníky, nelze nezávisle ověřit. Podle řady expertů ale více méně odpovídají skutečnosti.

Město Chán Júnis je místem intenzivních bojů izraelské armády s hnutím Hamás od prosince, kdy tam izraelští vojáci přesunuli centrum operací poté, co z větší části ovládli sever Pásma Gazy.

V posledních týdnech se schyluje k rozsáhlé pozemní operaci v Rafáhu, který leží několik kilometrů od Chán Júnisu a do něhož se před boji od října uchýlil přes milion lidí. Izraelská vláda tvrdí, že jim před zahájením operace umožní se evakuovat. Kam přesně to bude, zatím není jasné, hovoří se o zřízení stanových táborů na pobřeží Pásma Gazy.

ČTK

Přečtěte celý článek