Izraelská ofenziva si podle úřadů v Gaze vyžádala životy 33.634 Palestinců

před 3 týdny 31

foto Kouř v Pásmu Gazy po útoku Izraele, 1. dubna 2024.

Gaza - Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy si k dnešnímu dni vyžádala životy nejméně 33.634 Palestinců a dalších 76.214 jich bylo zraněno. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané palestinským hnutím Hamás. Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin Bet ráno oznámily, že při čtvrtečním vzdušném úderu byl zabit šéf vnitřní bezpečnostní služby Hamásu v Džabáliji na severu Pásma Gazy.

Za uplynulých 24 hodin se počet obětí izraelské ofenzivy podle ministerstva zdravotnictví v Gaze zvýšil o 89, zraněných přibylo 120. Mezi zabitými je podle izraelské armády Radván Muhammad Abdalláh Radván, policejní velitel Hamásu v Džabáliji, který byl zároveň příslušníkem ozbrojeného křídla skupiny.

"Radván vydával rozkazy operativcům Hamásu a byl zodpovědný za řízení ozbrojených teroristů, aby převzali kontrolu nad kamiony s humanitární pomocí v severní části Pásma Gazy," uvádí se v prohlášení Izraelským obranných sil. To dodává, že jeho zabití "snižuje schopnost Hamásu útočit a zmocňovat se humanitární pomoci" v oblasti Džabálije. Při jiném úderu byli podle armádního prohlášení zabiti další dva příslušníci Hamásu v Džabáliji.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po teroristickém útoku ze 7. října, kdy ozbrojenci tohoto islamistického hnutí a jeho spojenců povraždili v izraelském pohraničí téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává údajně 133 rukojmích.

Přečtěte celý článek