Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy má podle Hamásu nejméně 30.960 obětí

před 1 měsíc 38

foto Trosky budov po izraelském náletu na uprchlický tábor Nuseirat v centrální části Gazy, 29. února 2024.

Gaza - Od začátku izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy loni v říjnu bylo zabito nejméně 30.960 Palestinců, z toho 82 v posledních 24 hodinách. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod správou radikálního hnutí Hamás. Zraněno bylo podle téhož zdroje 72.524 lidí, z toho 122 za poslední den. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Izraelská armáda ráno oznámila, že za uplynulý den zabila desítky bojovníků Hamásu. Letectvo podle ní provedlo nálety v části centrálního Pásma Gazy, odkud palestinští ozbrojenci nedávno odpalovali rakety na izraelský Sderot.

Více než 20 příslušníků Hamásu, který Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci, bylo podle izraelské armády zabito v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy při náletech a městském boji. Dalších zhruba deset bojovníků Hamásu bylo zabito při vzdušných úderech v centrální části Pásma.

V Bajt Hanúnu na severu Pásma Gazy izraelské jednotky spatřily několik ozbrojenců v blízkosti vojáků, a povolaly proto izraelské stíhací letouny, které na místě provedly nálet. V centrální části Pásma Gazy armáda provedla vzdušné údery, jejichž terčem podle ní byla místa, odkud ozbrojenci nedávno odpalovali rakety na Sderot.

Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich.

Přečtěte celý článek