Izraelské údery v Rafáhu zabily za dva dny dvě desítky Palestinců většinou dětí

před 2 týdny 24

foto Palestinští lékaři ošetřují člověka zraněného při izraelském náletu město Rafáh na jihu Pásmu Gazy, 20. dubna 2024.

Gaza - Izraelské letecké údery ve městě Rafáh na jihu Pásmu Gazy v noci na dnešek zabily dalších 13 lidí včetně devíti dětí, informovaly dnes tamní úřady ovládané hnutím Hamás. Rovněž o den dříve zahynulo při izraelském ostřelování Rafáhu devět lidí včetně šesti dětí, napsala agentura AP. Izraelská armáda pokračuje i v raziích na okupovaném Západním břehu, kde zatýká islamistické radikály, přitom ale také umírají i civilisté. Při jedné z takových akcí za pátek a sobotu zabila 14 Palestinců.

Izrael už mnoho týdnů plánuje i pozemní operaci v Rafáhu, kde se v nuzných podmínkách tísní na 1,4 milionu Palestinců, kteří tam od října utekli před boji v ostatních částech Pásma Gazy. Spojené státy Izrael od této operace odrazují, v sobotu ale americká Sněmovna reprezentantů schválila miliardy dolarů na další vojenskou pomoc Izraeli. USA pošlou Izraeli 26,4 miliardy dolarů (625 miliard korun), z toho zhruba třetina má jít na humanitární pomoc do Pásma Gazy.

Řada zemí, včetně USA, i úřady OSN dlouhodobě kritizují Izrael za nedostatečnou pomoc palestinským civilistům v Gaze, kde statisíce lidí hladoví a několik desítek dětí podle úřadů OSN tam v posledních týdnech zemřelo kvůli podvýživě.

Americká vláda kvůli zhoršující se humanitární krizi v Gaze v poslední týdnech kritizovala Izrael a tlačila na jeho vládu, aby nezahajovala pozemní operaci v Rafáhu, dokud nezajistí evakuaci víc než milionu civilistů do bezpečí. Některá americká média dokonce v březnu s odvoláním na své zdroje psala, že americká vláda zvažuje, že by Izraeli zakázala používat americké zbraně při ofenzivě v Rafáhu.

Válka v Gaze začala loni 7. října útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a asi 250 osob unesli do Gazy. Na 130 z nich stále zadržují, několik desítek rukojmích zřejmě už v zajetí zemřelo. Podle úřadů v Gaze ovládaných Hamásem si izraelská ofenziva od října vyžádala životy víc než 34.000 Palestinců. Tento údaj zahrnuje i bojovníky Hamásu, většinu obětí však tvoří civilisté.

Po 7. říjnu izraelská armáda zesílila také razie na Západním břehu Jordánu. Podle údajů Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) z počátku dubna při nich zemřelo nejméně 428 Palestinců včetně 110 nezletilých. Devět Palestinců tam zabili v tomto období židovští osadníci a čtyři Palestinci zemřeli na Západním břehu během útoků na Izraelce.

Kvůli izraelské ofenzivě v Gaze zesílily i boje na hranici Izraele s Libanonem, kde armáda židovského státu bojuje s libanonským hnutím Hizballáh. To je spojencem Hamásu a Íránu. Válka v Gaze přiměla i jemenské povstalce k útokům na obchodní lodě v Rudém moři a zesílila izraelské útoky na proíránské milice v Sýrii. Úder na íránský konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí včetně íránských důstojníků a který zřejmě provedla izraelská armáda, vedl k bezprecedentnímu útoku Íránu na Izrael. Tento útok v noci z 13. na 14. dubna se navzdory rozsahu obešel bez obětí, většinu íránských střel odrazila izraelská protiraketová obrana či spojenci Izraele.

Přečtěte celý článek