Izraelský bezpilotní letoun zabil na jihu Libanonu tři bojovníky Hizballáhu

před 2 měsíce 49

Izraelský bezpilotní letoun v sobotu na jihu Libanonu zabil tři bojovníky libanonského hnutí Hizballáh, které má podporu Íránu. S odvoláním na libanonské bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura Reuters. Izraelská armáda uvedla, že zprávy o incidentu prověřuje. Jde zatím o poslední oběti několikaměsíčních přeshraničních bojů, které se odehrávají souběžně s válkou mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Tel Aviv 14:49 2. března 2024

Velká část libanonských politiků varuje, že Hizballáh z Libanonu dělá vedlejší bojiště syrské války

Izraelské údery od loňského října zabily v Libanonu více než 200 bojovníků Hizballáhu | Zdroj: Reuters

Vůz s trojicí mužů se v okamžiku útoku nacházel na pobřežní silnici poblíž města Nakúra. Jeden z mužů byl zbrojní technik, uvedl jeden ze zdrojů. V pátek hnutí informovalo o smrti čtyř svých bojovníků v Libanonu.

Izraelské údery od loňského října zabily v Libanonu více než 200 bojovníků Hizballáhu a přibližně 50 civilistů, zatímco útoky z Libanonu do Izraele zabily více než deset izraelských vojáků a pět civilistů. Desetitisíce Izraelců a Libanonců uprchly z vesnic na obou stranách hranice.

Oblast každý den ostřeluje Hizballáh. I přesto se ale někteří lidé rozhodli na severu Izraele zůstat

Číst článek

Hizballáh uvedl, že v sobotu provedl útok bezpilotním letounem na izraelské vojenské velitelství v izraelské vesnici Liman a ohlásil přímý zásah. Proíránské šíitské hnutí tvrdí, že jeho kampaň na hranicích má za cíl podpořit Palestince v Pásmu Gazy.

Izrael a Hamás jednají o možném příměří s pomocí prostředníků. Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří do začátku muslimského postního měsíce ramadánu, tedy do 10. března. Obdobně se v sobotu na fóru v Turecku vyjádřil palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí.

Hnutí Hizballáh tento týden naznačilo, že své útoky ukončí, pokud Izrael zastaví ofenzivu v Gaze. Izraelský ministr obrany Joav Galant minulou neděli uvedl, že Izrael v případě příměří v Gaze plánuje zvýšit útoky na Hizballáh, ale že je otevřen diplomatické dohodě o stažení bojovníků hnutí od hranic.

ČTK

Přečtěte celý článek