Izraelský vzdušný úder na jihu Libanonu zabil tři představitele Hizballáhu

před 3 týdny 25

foto Uniforma člena libanonského hnutí Hizballáh. Ilustrační foto. 

Jeruzalém - Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek při vzdušném úderu na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného představitele sil Radván, elitních jednotek militantního libanonského hnutí Hizballáh, a další dva bojovníky, kterým velel. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

Úder byl proveden v obci Sultáníja několik kilometrů severně od hranic mezi Izraelem a Libanonem. Televize Al-Džazíra sdílela na svém webu záběry, které podle ní ukazují, jak záchranáři pátrají v troskách po přeživších, rozsah útoku ale z těchto snímků příliš jasný není. Izraelská armáda dopoledne na síti X oznámila, že při úderu zabila Alího Ahmada Hasina, kterého vinila z útoků na severní Izrael. O život při úderu podle Izraelských obranných sil přišli další dva ozbrojenci, kterým velel.

Izraelská armáda a Hizballáh se u hranice navzájem ostřelují od loňského října, kdy vypukla nová válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, které je spojencem Hizballáhu a které Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelně odpovídá vzdušnými údery, v poslední době často i hluboko v libanonském vnitrozemí.

Podle informací zpravodajského webu Axios jsou nyní boje na izraelsko-libanonské hranici intenzivnější než ty v Pásmu Gazy. Hizballáh uvádí, že Izrael za posledních šest měsíců zabil na 270 jeho příslušníků, média také informují o několika desítkách zabitých civilistů.

Přečtěte celý článek