Izraelští interpreti mění své písně kvůli Eurovizi. Organizátorům se nelíbili zmínky o útoku Hamásu

před 2 měsíce 56
— Eurovision News (@EurovisionNewZ) March 3, 2024

Izrael souhlasil s úpravou textu písně, kterou by mohl přihlásit do mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Organizátorům soutěže se nelíbil text, který zřejmě odkazoval na útok palestinského hnutí Hamás ze 7. října. Informovala o tom v neděli podle agentury Reuters izraelský televizní kanál Kan, který je pověřen výběrem izraelského soutěžícího. Favoritem je zatím balada October Rain (Říjnový déšť) dvacetileté sólistky Eden Golanové.

Tel Aviv 16:34 3. března 2024

Eurovize se letos uskuteční 7. až 11. května ve švédském městě Malmö. Označuje se za nepolitickou hudební událost a může diskvalifikovat soutěžící, kteří toto pravidlo poruší.

Text písně unikl do médií. Golanová v neupravené verzi zpívá například „Už dochází vzduch“ nebo „Všechno to byly dobré děti, každé z nich“, což patrně naráží na lidi v úkrytech při útoku Hamásu.

Česko vyšle na Eurovizi zpěvačku Aiko. V národním kole uspěla s písní Pedestal

Číst článek

Televize Kan požádala o změnu textu i autora písně Dance Forever (Tančit navždy), druhého z favoritů. Po úpravě vybere píseň, která půjde do Eurovize.

Soutěžní song bude oficiálně představen začátkem března a izraelská televize jej odvysílá živě. Izraelská televizní společnost uvedla, že souhlasila s provedením změn na základě žádosti prezidenta země Jicchaka Herzoga.

Zatímco někteří aktivisté vyzývali k tomu, aby se Izrael letošní Eurovize nemohl zúčastnit kvůli pokračující ofenzivě v Pásmu Gazy, Evropská vysílací unie (EBU) uvedla, že se země soutěže zúčastnit může.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, kdy příslušníci Hamásu zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí tam pozabíjeli a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území. Od té doby při izraelské operaci v Pásmu Gazy zahynulo přes 30 000 Palestinců, především civilistů.

ČTK

Přečtěte celý článek