Já plenky nenosím, za pět let budu kandidovat znovu, vzkázal Harabin. Jeho voliči prý vědí, co mají dělat

před 1 měsíc 43

Slovenský prezidentský kandidát, exministr spravedlnosti a někdejší předseda nejvyššího soudu Štefan Harabin skončil v prezidentských volbách 2024 na třetím místě s výsledkem necelých 12 procent a do druhého kola se tak nedostal. Ivana Korčoka ani Petera Pellegriniho zatím nepodpořil. Můj volič ví, co má dělat, vzkázal. Za pět let plánuje kandidovat znovu.

„Podívejte, já jsem v dobré formě. Panu Bidenovi je 80 let, ale já plenky nenosím. Za pět let určitě budu kandidovat,“ odpověděl Štefan Harabin na otázku o budoucnosti a jeho dalších krocích novinářům v sobotu večer ve svém volebním štábu.

Na dotaz, jakého kandidáta ve druhém kole podpoří, zda Ivana Korčoka či Petera Pellegriniho řekl, že jeho voliči vědí, co mají dělat. „Myslím si, že objednávka na národního prezidenta je velmi silná. Porovnejme to i s tím, ke kterým částem programu se přihlásil pan Pellegrini. Já očekávám v budoucnosti, že na úrovni hlavy státu se bude dodržovat ústava, zákony, mezinárodní smlouvy, že Slovensko nebude vtaženo do války a že nebudeme dodávat zbraně ani peníze na Ukrajinu,“ řekl.

„Slovensko potřebuje v řídících strukturách státu lidi, kteří mají důvěryhodnost u velmocí jako jsou Ruská federace a USA, předpokládám, že Trump vyhraje volby. A to by byla vhodná chvíle k tomu, aby nám velmoci garantovaly neutralitu,“ uvedl s tím, že jeho voliči jsou národní a jejich prioritou je zachování státu.

Harabin také před novináři zdůraznil, že je za to, aby se zachovala Slovenská republika a suverenita státu. Ve velmi krátké době se podle něj země dostane do velmi komplikované situace ve Střední Evropě, přičemž uvedl, že Evropská unie ani NATO s největší pravděpodobností nepřežijí dva roky.

Exministr spravedlnosti má proruské názory, v předvolební kampani prohlásil, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem a odmítá také sankce uvalené na režim Vladimira Putina. Neuznává ani legitimitu zvolené vlády v Kyjevě a je pro vystoupení Slovenska z NATO. Za minulého režimu byl členem komunistické strany

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku v sobotu zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas-sociální demokracie Peterem Pellegrinim. Podle průzkumů zveřejněných před prvním kolem hlasování chce výrazná většina Harabinových sympatizantů podpořit ve druhém kole prezidentských voleb Pellegriniho.

Přečtěte celý článek